Gå till innehållet

De värsta bränderna någonsin rasar nu i Kanada

Torka och värmerekord får elden att sprida sig snabbt. Redan nu har mer än sju gånger så stora ytor brandhärjats jämfört med snittet.

De senaste tio åren har i snitt 1,78 miljoner hektar skog brunnit upp i Kanada årligen. I år är situationen något helt annat. Hela 12,6 miljoner hektar har redan brunnit enligt Kanadas Forest Fire Centres officiella statistik. Det motsvarar en yta större än hela Lappland eller över en fjärdedel av Sveriges totala area. Då återstår dessutom augusti som förväntas bli ännu en svår månad på grund av långvarig torka och att landet drabbats av högre temperaturer än på 120 000 år.

Redan i slutet av juni deklarerade Forest Fire Centre att årets bränder var de värsta som drabbat landet. Den tidigare värsta säsongen inträffade 1989 då nästan 8 miljoner hektar brann.

Även i USA är brandsituationen svår i år, rapporterar CNN. Minst 64 stora bränder är för närvarande aktiva i nio olika delstater, men jämfört med 2022 (då 2,5 miljoner hektar brann fram till 31 juli) är årets brandsäsong något lugnare med nästan 0,5 miljoner hektar.

Enligt en FN-rapport från 2022 är det här bara början. Antalet “extrema bränder” kommer öka kraftigt i framtiden. Redan till år 2030 kommer de kunna bli 14 procent fler på grund av den eskalerande klimatkrisen och förändringar i vår markanvändning.

Läs även

Studie visar hur djurlivet klarar stora skogsbränder
Antal extrema skogsbränder ökar med 30 % inom 30 år
• Stora växtätare minskar risken för bränder
• Klimatkris gör Europas skogar allt känsligare – värst i norr
• Barrskogar har svårt att klara både bränder och barkborrar
• Kalhyggen och trädplantage förstärker skogsbränder
• Allt svårare för skogar att återhämta sig efter bränder

Källa: CNN

Mer att läsa