Gå till innehållet

De nominerade till Årets miljöhjälte

wwf-miljohjaltar-2019

De nominerade till Årets miljöhjälte 2019.

 Världsnaturfonden WWF presenterade idag de nio kandidaterna som tävlar om att utses till Årets Miljöhjälte. Tre pristagare i de tre olika kategorierna ekologiska fotavtryck, biologisk mångfald och årets Unga Miljöhjälte.

För tionde året i rad delar WWF i år ut priset Årets miljöhjälte för att “lyfta fram personer som gör skillnad för vår miljö och inspirerar andra att agera mer klimatvänligt och hållbart”. För andra året i rad har de även med kategorin årets Unga miljöhjälte, där Greta Thunberg är nominerad igen.

– Det är extra roligt att återigen dela ut priset till en ung miljöhjälte. Det har ju blivit tydligt under året att ungdomarna går före i klimatarbetet. De är – med rätta – upprörda över att vuxenvärlden inte gör mer åt klimatförändringarna. Vi måste se till att våra politiker agerar mer kraftfullt, så att vi inte lämnar olösta miljöproblem till våra barn, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för WWF.

Nominerade till Årets miljöhjälte 2019:

Årets Miljöhjälte – kategori Biologisk mångfald

Anne Sverdrup Thygesen, professor vid miljö- och biovetenskapliga universitet
“Anne Sverdrup Thygesen sprider på ett fantastiskt sätt kunskap och glädje om insekter. Hon gav ut boken “Extraordinary Insects” (“Insekternas planet”) som är en stor internationell succé, – oväntat, men boken är t o m översatt till flera språk. Hon sommarpratade i P1 och åker runt och håller föredrag om insekter.”

Adam Arnesson, planetskötare/ bonde
Adam Arnesson är inte rädd att tänka nytt och gå sin egen väg. På ett år minskade gården sina klimatutsläpp med hälften – och kunde producera mat till tre gånger så många.mKöttet är inte det viktigaste med djurhållningen, enligt Adam. Det som väger tyngre är den nytta djuren gör för den biologiska mångfalden. Hans eget agerande har ändrats och i vintras gick han ut på sin blogg ekobonden och berättade om beslutet att bara äta vegetariskt, när han inte kan hitta kött som fötts upp respektfullt.”

Pella Thiel, ekolog
“Pella Thiel har startat bland annat organisationen End Ecocide Sverige – som jobbar för en internationell lagstiftning mot storskalig miljöförstöring. Hon strider för naturens egna rättigheter samt för att öka förståelsen och hitta vikten av naturen inom varje människa.”

Årets Miljöhjälte – kategori Ekologiska fotavtryck (klimat)

Yusra Moshtat, miljöinspektör och egen företagare
“Yusra Moshtat kommer ursprungligen från Bagdad och arbetar numera som miljöinspektör i Göteborgs Stad. Hon har genom sitt starka engagemang och sin pedagogiska förmåga varit en vägvisare och stigfinnare till den svenska naturen för många som just flyttat till Sverige. Samtidigt har hon levandegjort och förmedlat hur och varför synen på naturen kan skilja sig åt beroende på kulturell bakgrund i olika delar av världen, men även inom Sverige.”

Magnus Carlson, sångare Weeping Willows
“Magnus Carlson blev känd som sångare i Weeping Willows. Men han har också engagerat sig i miljön och lyfter fram hur man enkelt men effektivt kan bidra till att minska sitt ekologiska fotavtryck för en hållbar framtid. Han går utanför sitt ordinarie yrke som sångare med detta intresse och sprider det till en stor målgrupp om hur man lever klimatsmart och tar hand om planeten.”

Susanna Elfors, startat Facebookgruppen Tågsemester
“Susanna Elfors har starkt bidragit till att göra tågsemester till ett populärt alternativ till flygresan utomlands. Hon har startat och driver Facebookgruppen Tågsemester, som det senaste året har växt explosionsartat. I augusti hade gruppen strax över 100 000 medlemmar.”

Årets Unga Miljöhjälte

Sabina Decirée, vloggare och YouTubare
“Sabina är en inspiration för alla ungdomar – speciellt unga tjejer. Hon går emot normen och skapar sina egna vägar. Hon lyfter miljöfrågan och lever efter det hon tror på. Genom sin YouTube-kanal når hon många ungdomar och påverkar deras vardag.”

Fältbiologerna, ungdomsorganisation för natur och miljöintresserade
“Fältbiologerna håller alltid stövlarna leriga och är Sveriges största ideella förening för unga natur- och miljöintresserade. De jobbar på ett entusiastiskt sätt för att unga ska komma ut i naturen och lära sig mer om biologisk mångfald. Föreningen drivs av unga för unga. De jobbar även aktivt med klimatfrågan och för att skydda de sista resterna av naturskog. Under året har man massor av aktiviteter i hela Sverige.”

Greta Thunberg, planetaktivist
“Greta Thunberg har startat en världsomspännande rörelse för att stoppa klimathotet. Hon har fått en hel värld att se klimathotets allvar och inspirerar ungdomar jorden runt att klimatstrejka för att beslutsfattare ska förstå allvaret. Ungdomars skolstrejk för klimatet eller “Fridays for Future” når ut globalt och samlar stora skaror människor. Greta Thunberg har med sin sakliga stil och faktabaserade tal rört en hel värld och inspirerat många att följa efter. Hon har bland annat talat inför klimatmöten, FN och för EU-parlamentet.”

Källa: WWF

Mer att läsa