Gå till innehållet

Bra gratis-app om svenska reptiler och groddjur

App
Alla arter listas med sina engelska, latinska och svenska namn. Som synes är inte layouten så flashig.

Alla arter listas med sina engelska, latinska och svenska namn. Som synes är inte layouten så flashig.

“Reptiles & amphibians of Sweden”, så heter en gratis-app på App Store (Iphone) som troligen inte många råkar hitta. Antalet engelsktalande personer som letar efter appar med enbart svenska reptiler och groddjur borde vara relativt få och antalet svenskar som söker efter en dylik app på engelska är nog inte så mycket större. Tyvärr, det här är nämligen en godbit för naturintresserade.

“Reptiles & amphibians of Sweden” må vara nästan helt på engelska (bara artnamnen är på svenska i den huvudsakliga listningen), men det är en välgjord app och, som sagt, helt gratis. Enligt författaren Anders Zimny ska en svensk översättning av texterna dessutom vara på gång.

Anders Zimny har inte bara skrivit texterna utan även tagit rikligt med utmärkta bilder av Sveriges 19 olika reptiler och groddjur (klarar ni att räkna upp dem utan att tjuvkika?). Designen och gränssnittet är inte speciellt lyxigt, men det är under ytan som “Reptiles & amphibians of Sweden” levererar.

Programmet är uppdelat i en informationsdel om varje art. Här presenteras de elva groddjuren, tre ödlorna, två salamandrarna och tre ormarna med bilder, utbredningskartor och gott om information. Vi får beskrivningar av utseendet, i vilka miljöer de kan hittas, vad de äter och hur de förökar sig. All denna text är tyvärr på engelska och eftersom en del ord om reptilers anatomi knappast hör till grundkunskaperna i engelska så kan viss språkförbistring uppstå. En bra detalj är att varje art också har bilder på typiska miljöer där de trivs. Något som kan underlätta när du själv är ute och letar efter till exempel en långbensgroda.

Det finns också kapitel om hur man skiljer arterna åt, information om ormbett och hur man bör agera om man blir biten, samt ett långt avsnitt om reptilers och groddjurs evolutionära historia. Det är med andra ord en app fullmatad med fakta och även om designen känns lite tråkigt sparsmakad så är text- och bildinnehållet rikt.

“Reptiles & amphibians of Sweden” är en väldigt innehållsrik app med mycket intressant information. Eftersom den dessutom är gratis blir den ett måste för den naturintresserade Iphone-ägaren.

SAMMANFATTNING:

Reptiles & amphibians of Sweden
Format: IOS (Iphone och Ipad)
Pris: GRATIS
Länk: Programmet på Itunes

Betyg: 3+ av 5

+ Innehållsrik
+ Smidig och snabb
+ Många bilder
+ Karta visar förekomst av arterna
+ Alla 19 svenska groddjur och reptiler är med

– Bara artnamnen på svenska, resten på engelska
– Tråkig design

De olika kategorierna i "Reptiles & amphibians of Sweden".

De olika kategorierna i “Reptiles & amphibians of Sweden”.

Det finns gott om illustrerande bilder i "Reptiles & amphibians of Sweden". Här visas skillnaden mellan könen för huggormar.

Det finns gott om illustrerande bilder i “Reptiles & amphibians of Sweden”. Här visas skillnaden mellan könen för huggormar.

Mer att läsa