Bokrecension: Kul barnbok om svenska däggdjur

Djuren på besök i simhallen. Uppslag ur ”Svenska däggdjur”. Illustration: Mattias Adolfsson

29 däggdjur som kan hittas i den svenska naturen presenteras i den här lättsamma och trevliga barnboken med charmiga teckningar.

LÄS ÄVEN: • Alla våra recensioner av barnböcker

”Svenska däggdjur” försöker inte vara ett omfattande uppslagsverk om däggdjur för barn. Upplägget är betydligt lättsammare än så. Här presenteras rikligt med kortfattad fakta om djuren, men det görs på ett lekfullt sätt.

”Svenska däggdjur” av Sara Hjelmstedt och Mattias Adolfsson

Läsarna får lära sig om fältharar som boxas och försöker lura förföljande rovdjur, att fjällämmeln verkar glömma hur liten den är och att nyfödda vargar väger ungefär som en gurka. Det är trevlig läsning som ger en väldigt bra grundkunskap om arterna.

Lär sig barnen den här boken utantill kan de garanterat mer än de flesta vuxna om landets däggdjur. Jag hade gärna sett ett ännu mer lekfullt språk med ännu fler roliga detaljer om djuren, men å andra sidan står bilderna för en rejäl portion humor.

Exempel på uppslag ur boken. Illustration: Mattias Adolfsson

Mattias Adolfssons illustrationer ger boken dess lekfulla inramning med fjällrävar på snowboard, hermeliner som provar älghorn, familjeporträtt på åkersorkar och närsynta grävlingar. Djurpresentationerna får också sällskap av illustrationer över hela uppslag där vi till exempel får se den svenska faunan besöka ett gym, en optiker eller på skogsutflykt. Omslagsbilden, där djuren har ställt upp sig för ett klassfoto, är talande för boken.

”Svenska däggdjur” är en väldigt charmig bok som borde intressera de flesta barn i förskole- och lågstadieålder.