Australien närmar sig ännu en extremt torr och varm sommar

Torka i Australien. Foto: CSIRO, CC BY 3.0, Länk

Det är fortfarande bara vår i Australien men kommande sommarhalvår ser ut att bli ännu en hård prövning för naturen. Vattennivåerna är redan på låg nivå, temperaturerna förväntas bli extremt höga och det hittas redan döda djur ”överallt”.

– Vi hittade en liten vattenpöl med död och döende karp. Det finns döda och döende saker överallt. Känguruer dör och till och med rävar dör. Vi försökte hitta sköldpaddor men det verkar inte finnas tillräckligt med vatten. Jag är inte säker var de har tagit vägen, säger Richard Kingsford, chef för Center for Ecosystem Science vid University of NSW till The Guardian angående den pågående torkan.

LÄS ÄVEN: • Australiens natur är i kris

Richard befann sig i en stor våtmark i Australien som nu nästan är helt uttorkad och det gäller även floden Macquarie. Delstaten upplever just nu en av de värsta torrperioderna som någonsin uppmätts med vattennivåer som minskat med nästan 90 procent. På andra håll i landet är de så låga som 1,5 eller 6 procent av normaltillståndet.

LÄS ÄVEN: • Koalor drabbas hårt av värmebölja och skogsbränder

2019 ser enligt prognoser ut att bli ännu en extremvarm sommar med mindre nederbörd, även om det är för tidigt att vara säkert. Året har så här långt varit det näst varmaste någonsin och flera värmerekord har slagits. Samtidigt har det fallit betydligt mindre regn än det brukar i stora delar av landet och landets myndigheter har gått ut med varningar om förväntade skogsbränder. I två delstater, Queensland och delar av New South Wales, är brandrisken ”extrem” eller ”katastrofal”.

LÄS ÄVEN: • Extrem hetta dödade en tredjedel av dessa fladdermöss i Australien

Årets prognoser är särskilt allvarliga efter 2018 års rekordvärme i Australien, när de extrema temperaturerna dödade mängder av vilda djur och landets natur anses redan befinna sig i kris enligt en lång artikelserie i The Guardian.
– Det har rått en brist på ledarskap från statliga och federala myndigheter, skydd och finansiering har minskat och utsläppen fortsätter att öka. Utan drastiska åtgärder ser framtiden för Australiens biologiska mångfald dyster ut, sammanfattar The Guardian sin artikelserie.

LÄS ÄVEN: • Fortsatta extrema temperaturer i Australien dödar vilda djur

På flera håll i landet har dock människor fått nog av att för lite görs. Extinction Rebellion gör aktioner med tusentals personer för att påpeka att alldeles för lite görs för klimatkrisen och en grupp kallad Farmers for Climate Action (lantbrukare för klimataktion) har bildats efter många torra år i rad. De kommer i veckan åka till huvudstaden Canberra för att uppmana regeringen att ta tag i klimatförändringarna och jordbruket.

Källa: The Guardian