Gå till innehållet

Årjängs kommun: Absurt att skydda vitryggig hackspett

Den akut hotade vitryggiga hackspetten behöver gammal lövskog – en bristvara i de svenska skogarna. Foto: Erik Hansson

Naturvårdsverket har skickat ut ett förslag till åtgärdsprogram för den akut hotade vitryggiga hackspetten. Eftersom några av landets få par finns i närheten av Årjäng har kommunen fått tycka till om förslaget. Kommunpolitikerna säger till Värmlands Folkblad att de hade “roligt” när de i sitt svar föreslog att hackspettarna skulle skjutas med paintballgevär så att de inte är vitryggiga längre.

– Vi tog i lite för att påpeka det orimliga i deras förslag, säger Daniel Schützer (S), kommunalråd i Årjäng till Värmlands Folkblad.

LÄS ÄVEN: • Projektet för att rädda vitryggig hackspett utökas

Kommunen hoppas nu att de med sitt annorlunda svar ska få en större effekt och att de lyckas stoppa åtgärdsprogrammet för vitryggig hackspett i kommunen.

Arten trivs bäst i lövskog med döda träd och i Årjängs kommun är 83 procent av skogen privatägd. Åtgärdsprogrammet skulle tvinga dem att inte avverka i lämpliga livsmiljöer för den vitryggiga hackspetten.

LÄS ÄVEN: • För lite gammal lövskog i Sverige för vitryggig hackspett

– Det är tillväxthämmande. Så fort man vill göra något, bygga en bro eller vad som helst, så hittar de en sådan där vitryggig jäkel, säger Daniel Schützer till VF.

Historiskt har ”vitryggen” levt i brandområden och sumpskogar tills granen tar över, då flyttar de till nästa ställe. De är ganska rörliga av sig och förr hade vi häckande vitryggig hackspett från Kristianstad i söder till Kvikkjokk i norr. Arten har häckat i 17 av landets 24 landskap.

– Innan skogsbruket kom igång har det säkert varit en vanlig fågel i hela landet, sa Kristoffer Stighäll, projektledaren för Projekt vitryggig hackspett när vi intervjuade honom i höstas. Han tror också att projektet behöver pågå i 30-40 år innan hackspettarna klarar sig själv i landet.

Källa: Värmlands Folkblad

 

Mer att läsa