Gå till innehållet

Årets naturfotograf 2015: Erik Johansson

“Drifting away”. En plats flyter iväg, oberörd och skyddad från omvärlden. Rent tekniskt är flaskan fotograferad nedsänkt i vatten i en sjö, husen, himlen och grönskan i flaskan är sedan fotograferade separat. Foto: Erik Johansson 

Naturvårdsverket har nu beslutat vem som utses till årets naturfotograf 2015. Vinnaren i år är Erik Johansson, som skapar surrealistiska bilder av naturen med ett starka budskap om miljöförstöring och naturens betydelse.

– Erik Johansson får stipendiet för att han med sina magiska bilder, med naturen som utgångspunkt, skapar en fantasi av en verklighet som faktiskt finns. Bilderna visar med briljans att även iscensatt fotografi kan vara nog så viktig och sinnesvidgande naturfotografi som både väcker och påverkar, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket.

“The cover up”. Vad väljer vi att se? Det som döljs, det som finns. Rent tekniskt består bilden av en man som är fotograferad på en stegen när han håller upp tapetrullar på Kinne-Kulle. Världen där bakom och stolparna är fotograferade vid ett senare tillfälle. Foto: Erik Johansson 

Den senaste tiden har Erik Johansson fått stor uppmärksamhet internationellt och hans bilder har spritts i media i hela världen i samband med att hans bok “Imagine” släpptes i början av 2016. Han började fotografera redan som 15-åring och jobbar numera som fotograf på heltid i Prag. Hans bilder hämtar mycket av sin inspiration från naturen och uppväxtmiljön i Sverige.

─ Jag är väldigt glad att bli tilldelad den här utmärkelsen och det är roligt att se att även andra tillvägagångsätt än traditionell fotografi kan uppmärksammas. Den svenska naturen är ett ständigt återkommande tema i mitt bildskapande, berättar Erik Johansson.

“Impact – Behind the Scenes”. Hur påverkar vi vår omgivning och vad får det för konsekvenser. Rent tekniskt fotograferade jag en båt, och en modell tillsammans med 17 kvadratmeter speglar i ett stenbrott, det finns även en behind the scenes video på hur jag gjorde den bilden för att visa hur mycket jobb som ligger bakom att skapa en bild. Foto: Erik Johansson 

Det är 25:e året som stipendiet delas ut och de senaste åren har bland annat Göran Ekström (2014), Jonna och Tammy Bergström (2013)John Hallmén (2012) och Brutus Östling (2006) vunnit. Prispengarna på 25 000 kronor har Erik Johansson valt att skänka till Cancerfonden.

Här är en film som visar hur Erik Johansson skapar ett av sina verk:
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=OpMtcze2A3Q”]
Klicka här om du inte ser filmen här ovan.

Mer att läsa