Gå till innehållet

Årets naturfotograf 2013 utsedd

Ekoxe – Lucanus Cervus
 Foto: Tammy Bergström, årets naturfotograf 2013

Naturvårdsverket meddelade idag att årets naturfotograf 2013 är systrarna Jonna och Tammy Bergström. Det är 23:e året i rad som priset delas ut, men första gången det går till två personer. Förutom 20 000 kronor får systrarna också ställa ut bilder på Naturhistoriska riksmuseet.

– De får dela på priset eftersom de har samma förträffliga bildspråk och är omöjliga att skilja på. Systrarna får priset framför allt för att de har tagit närbildsfotografin till nyskapande höjder. Som betraktare bjuds vi på starka intryck av små händelser från den lilla världen, skickligt fångade genom systrarnas kameralinser, säger Maria Ågren, generaldirektör på Naturvårdsverket.

Även om de anses “omöjliga att skilja på” så har Jonna Bergström framför allt utmärkt sig inom undervattensfotograferingen medan Tammy Bergström framför allt fotograferar på land.

– I naturen känner vi oss hemma. När vi fotograferar är det inte bara ett djur vi ser, det är en individ, en underbar varelse. Det är deras verklighet och förutsättningar som vi vill förmedla med kärlek, för ökad förståelse, säger Jonna och Tammy som är uppväxta på Limhamn i Skåne.

Knölsvan – Cygnus olor
“Vi ser ofta svanar stå på huvudet i vattnet. Så här kan det se ut under ytan när de betar. De lever av vattenväxter som de når genom att ”beta” från sjöbottnen. Denna bild visar svanen under ytan.”
Foto: Jonna Bergström, årets naturfotograf 2013

Lövgroda – Hyla arborea
“Lövgrodan är vår minsta groda, och kan bli ca 5 cm som vuxen. De lever som namnet säger i ljusa lövskogar och buskar. De har häftskivor på tå- och fingerspetsar och är därför mycket duktiga klädklättrare som hoppar lätt från gren till gren eller till ett blad där den fått syn på en matbit!
Lövgrodorna skiftar även en del i färg, allt från mörkt gröna till guldfärgade och till och med gula, men för det mesta är det vackert ljusgröna.” Foto: Tammy Bergström, årets naturfotograf 2013

Vanliga grodor – Rana temporaria
“Grodornas lek om våren. Grodparet ligger bland grodägg där hanen omfamnar honan strax efter frambenen. Honan kan lägga mellan 1 500 och 3 000 ägg.” Foto: Jonna Bergström, årets naturfotograf 2013

Tammy Bergström

Jonna Bergström

Läs mer:
Årets naturfotograf 2012.
Våra naturfotografer.
Fler vinnare i fototävlingar.

Mer att läsa