Gå till innehållet

Ännu ett förstafynd för Sverige – svart buskskvätta

Svart buskskvätta, Månstad 8 november 2018. Foto: Ingvar Nilsson

Som om inte Sveriges första rödtrast var nog, avslöjades det under tisdagen dessutom att Sverige i november hade ännu ett exklusivt besök – Sveriges första svarta buskskvätta. Historien bakom fyndet är både en aning häftig och en aning frustrerande. 

Bilden här ovan togs av Ingvar Nilsson i Månstad, sydost om Borås. Han var ute och körde i sin bil och ägnade sig åt geocaching, ett sorts spel som går ut på att med hjälp av gps hitta skattgömmor på olika platser. Plötsligt såg han en fin fågel som satt på en pinne. Eftersom han själv inte är fågelskådare hade han ingen aning om vad han fotograferat, men han skulle relativt snart träffa en vän, vars son är fågelskådare.

LÄS ÄVEN: • Historiskt drag – så gick det till när Sveriges första rubinnäktergal hittades

Det var så det kom sig att Roger Eskilsson (sonen), tisdagen 13 november, fick se en bild på en fågel som han inte blev klok på. Först tänkte han att det var en svart rödstjärt, men det var något som inte stämde, så han skickade bilden vidare till Niklas Aronsson, redaktör på BirdLife Sveriges medlemstidning “Vår fågelvärld”. Även Niklas blev lite konfunderad, men fågelskådarnerven slog an.

LÄS ÄVEN: • Natursidans guide till fågelskådning

Hur reagerade du när du såg bilden?
– Med stigande upphetsning! Som alltid när man ser något som man först inte kan förklara så funderar man i banor om missfärgade fåglar eller bilder som visar fel färger. Den bilden jag fick först gav lite mer tolkningsutrymme än övriga bilder och jag skickade den till Magnus Hellström [stationschef på Ottenby fågelstation] för bedömning.

Reaktionen kom blixtsnabbt:
– Efter att ha skickat bilden till Magnus Hellström kom svaret ”Var?” fem gånger innan jag ens hunnit läsa en första gång, berättar Niklas Aronsson i
Facebook-gruppen Vår skådarvärld.

Den svarta buskhaken i en annan, mer avslöjande vinkel. Foto: Ingvar Nilsson

Under tiden ringde Roger Eskilsson upp Ingvar Nilsson och fick ytterligare två bilder. När även dessa visades för Niklas Aronsson och Magnus Hellström var saken klar – Sveriges första svarta buskskvätta och det tredje i Norden hade hittats av en lyckligt ovetande geocachare.

LÄS ÄVEN: • Sveriges första rödtrast upptäckt i fågelskådares trädgård

En något bitter eftersmak till det häftiga fyndet är att bilderna togs i torsdags. Sex dagar har därmed gått sedan fågeln senast sågs.

– Jag kommer göra ett försök att hitta den. Det har varit busväder här i några dagar och den kan säkert hitta mat så den kan vara kvar. Jag blir nog inte ensam som letar, säger Roger Eskilsson. 

Fågeln verkade inte speciellt rädd av sig. Foto: Ingvar Nilsson

Mer att läsa