Gå till innehållet

Allt mer plast istället för växter i parker och trädgårdar

Konstgräs. Foto: Zute8, CC BY-SA 4.0.

Plastgräs, även kallat konstgräs, blir en allt större marknad. Inte bara på fotbollsplaner och lekplatser – även allt fler parker och trädgårdar byter ut växter mot plast. Åtminstone i flera länder i världen.

Den globala marknaden för plastgräs växer snabbt. 2017 värderades den till 2,5 miljarder dollar. 2027 förväntas den uppgå till 4,2 miljarder dollar.

I Storbritannien är det en marknad som ökar även för trädgårdsägare. Inte minst efter de senaste årens torra somrar har allt fler bytt ut gräset mot plastgräs, enligt företagare i branschen som The Guardian pratat med. Enbart under 2020 tredubblades antalet Google-sökningar för “konstgräs” i Storbritannien.

Det skrivs till och med artiklar under rubriken “trädgård” i brittisk media om hur du sköter om ditt plastgräs, som kallas “ett snabbt och enkelt sätt att få en perfekt gräsmatta“.

Även buskar i plast
Det gäller inte bara gräsmattor. Även allt fler buskar byts ut mot plastvarianter, rapporterar The Times som menar att marknaden kommer växa exponentiellt de närmaste åren.

Uselt för biologisk mångfald
Det som verkar vara en bekväm och enkel lösning för personer med tomt är dock ett väldigt dåligt val av många andra anledningar. Tillverkningen av plast orsakar utsläpp, en plastmatta är helt ointressant för alla former av pollinatörer, fåglar och andra djur och dessutom tappar marken sin förmåga att ta upp vatten vid översvämningar.

– Konstgräs har en negativ påverkan på ryggradslösa djur eftersom det stänger ute all näring från marken och skapar en öken utan maskar, mångfotingar och alla andra djur som lever i jorden, säger Paul Hetherington, kommunikationschef i föreningen Buglife.

Ingen trend i Sverige
På Fritidsodlingens Riksorganisation i Sverige anser man inte att det är en trend som kommit till Sverige.
– Vad jag vet finns det ingen marknad för plastbuskar i Sverige. Plastgräsmatta säljs möjligen en del till balkonger och uterum men knappast för utomhusbruk, säger trädgårdsrådgivare Ulf Nilsson.

Hans kollega Henrik Bodin håller med:
– Jag har inte hört något om konstbuskar och träd utomhus däremot konstgräs har blivit populärt på många platser i det offentliga rummet. Kanske har det avmattats lite när det blivit mer fokus på miljö och biologisk mångfald och att konstgräs ger ifrån sig platspartiklar som hamnar i våra vattendrag.

Mer att läsa