Gå till innehållet

Allt fler svenska naturprogram – tips på kända och okända

Gänget bakom Naturpodden. Foto: Naturpodden

Gänget bakom Naturpodden. Foto: Naturpodden

De flesta naturvänner känner säkert till och följer “Mitt i naturen” i SVT och “Naturmorgon” i P1, men det är långt ifrån alla naturprogram som finns att se och lyssna på i Sverige. Här är fler tips för den vetigriga naturvännen.

Mitt i Naturen (SVT)
Senaste säsongen avMitt i Naturen i SVT var en av de senaste årens bästa, inte minst på grund av Joakim Odelbergs snabba genombrott som engagerad och smittsamt fascinerad programledare. Det känns också som att de hittat en bra blandning av det exotiska och det intressanta inpå knuten.

Naturmorgon-redaktionen: Helena Söderlundh, Lasse Willén, Jenny Berntson Djurvall, Joacim Lindwall, Lisa Henkow. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Naturmorgon-redaktionen: Helena Söderlundh, Lasse Willén, Jenny Berntson Djurvall, Joacim Lindwall, Lisa Henkow. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Naturmorgon (P1)
I P1 går Naturmorgon in på sitt 26:e år, men de många årens sändningar märks snarare i ett rutinerat och väloljat maskineri än att det skulle låta rostigt och uttjatat. Vecka efter vecka lyckas programledarna hitta nya vinklar och ämnen att belysa på ett kunnigt sätt i direktsändning. Imponerande.
Nu väntar vi bara på att Stefan Löfven ska ringa till programmet, som den finska presidenten gjorde i somras i ett finskt naturprogram.

Om dessa två är Natursveriges giganter så finns det flera uppstickare.

Vildriket (webb-tv)
En ny säsong av Vildriket har börjat sändas i Mittmedias tidningar på nätet. Webbprogrammet utgår från djurparken Järvzoo, men gör även reportage om exempelvis en konservators arbete med att montera döda djur på ett levande sätt.
Se avsnitten på Vildrikets hemsida.

Utbudet av svenska podcasts om naturen växer. En podcast kan enklast förklaras som ett radioprogram på nätet som du kan lyssna på när du vill. Enklast är att prenumerera på program som du gillar via en smartphone och program som Itunes eller Acast.

Podcasten Färd (podcast)
naturprogram-fardPodcasten Färd har hunnit med 36 avsnitt vid det här laget och behandlar på ett härligt nördigt sätt friluftsliv i allmänhet. Ibland djupdyker de i hur man gör god och lättviktig färdkost, vad man ska tänka på inför sin första fjälltur och ibland blir det nästan filosofiska funderingar kring vandrandet.

Läs mer och lyssna på Podcasten färds hemsida.

Naturpodden (podcast)
naturprogram-naturpodden
I Uppsala görs Naturpodden av Johanna Sköld, Emil V. Nilsson och Daniel Schrire på Biotopia. De fokuserar framför allt på den uppländska naturen och har hittills bland annat rapporterat om björnarna i området, tajgasångare på Svenska högarna och om harren i Bredforsen. Engagerat och lovande inför framtiden.

Mer information på Naturpoddens hemsida.

Nörderiet (podcast)
naturprogram-norderiet
Slutligen har länsstyrelsen i Skåne börjat med en egen podcast. Under namnet “
Nörderiet” pratar programledaren Mikael Ringman i varje program med en gäst som har ett expertområde inom natur och djur. Premiäravsnittet om invasiva arter är väl värt en lyssning.

Läs mer om Nörderiet här.

Förutom dessa finns det flera podcasts som är inriktade på klimat- och miljöfrågor. De får vi återkomma till en annan gång.

Har vi missat några program? Tipsa oss gärna.

Mer att läsa