Gå till innehållet

Allt fler djur lever på natten för att undvika människor

Stork mot månen. Foto: Erik Hansson

I takt med att mänskligheten breder ut sig allt mer på planeten börjar allt fler djur över hela världen leva på natten. De försöker utnyttja de timmar när vi inte är aktiva.

Att mänsklighetens snabba expansion över världen trycker undan många djur är väldokumenterat. Många djur lever nu bara på en bråkdel av sin tidigare livsmiljö.

LÄS ÄVEN: • Kraftigt minskade levnadsytor för många av världens stora rovdjur

I den nya studien “The influence of human disturbance on wildlife nocturnality” som publicerades i Science, kom forskarna fram till att djur även lever allt mer på natten för att undvika oss människor. Det gäller många olika djurarter, i olika livsmiljöer och över hela världen.

Studien var en så kallad metastudie som gick igenom 76 studier av 62 arter från sex kontinenter. Den fokuserade på medelstora och stora däggdjur – från uttrar till hjortar och upptäckte att mönstret går igen.

LÄS ÄVEN: • Stadslevande pilgrimsfalkar jagar på natten

Att djur börjar utnyttja timmar när vi människor inte är i närheten kan ge viss lättnad för dem, men det kan också få konsekvenser på ekosystemnivå, genom förändringar i djurens aktivitetsmönster. Mer forskning behövs, men det skulle kunna få konsekvenser för djurens hälsa, hur stabila djurpopulationer är och för evolutionen.

En bra allmän regel är att försöka störa djur så lite som möjligt. Läs exempelvis våra etiska riktlinjer (länk).

Källor: Green Matters och Science

Mer att läsa