Gå till innehållet

Åland har nu avslutat jakten på havsörn

Den senaste tiden har det skjutits flera havsörnar på Åland, men skyddsjakten fick avbrytas i förväg på grund av sjukdom.

Målet med skyddsjakten på havsörnarna var att hjälpa ejderpopulationen på Lågskär i Ålands skärgård. Ålands landskapsregering beslutade att fem havsörnar skulle skjutas, men jakten avbröts efter tre döda havsörnar.

Anledningen till avbrottet var, enligt HBL, att ejderpopulationen misstänkts ha drabbats av fågelinfluensa och att årets ejderkullar troligen gått förlorade i sjukdomen.

Skyddsjakten sågs som den sista utvägen efter att man testat att till exempel skrämma örnarna med drönare och varningsskott. Detta för att få ejdrarna att lyckas bättre med häckningen.

Tidigare har Åland även beslutat om en hårt kritiserad jakt på ejdrar.

Johan Ekholm, ordförande för Ålands fågelskyddsförening, är kritisk till jakten på havsörnar. Så här sa han i en intervju med HBL:
– Havsörnen är skyddad. Dessutom är det inte sagt att skyddsjakt kommer att råda bot på problemet. Någon kortvarig effekt kan det kanske ha, men det är tveksamt om det är en långsiktig lösning.

Läs även

• EU-domstolen: Ejderjakt på Åland bryter mot lagen
• Trots kraschande population – vårjakt på 2000 ejdrar på Åland
• Åland dras inför EU-domstolen för ejderjakten
Ytterligare 800 döda fåglar i Råstasjön

Mer att läsa