Gå till innehållet

Trots kraschande population – vårjakt på 2000 ejdrar på Åland

Ejdrar. Foto: Erik Hansson

Ålands landskapsregering har återigen beslutat att det får skjutas 2000 ejdrar i vårjakten på ön. Detta trots att landet hotas att dras inför EU-domstolen.

Jakten på ejdrar på Åland fortsätter. 2017 fälldes 2079 fåglar och precis som i år tilläts i fjol jakt på 2000 individer. Detta trots att 2017 var ett katastrofalt dåligt år för ejdern på fler håll i Östersjön. Yle rapporterade att i Västnyland hittades inte en enda unge och i Östnyland var situationen inte mycket bättre. Ejderpopulationen på Åland har också minskat kraftigt från 30 000 till 5 000 de senaste 30 åren. Sedan 2015 har det skjutits ungefär 10 000 ejdrar i en årlig jakt på Åland.

Förutom jakten minskar antalet ejdrar även bland annat på grund av att de är bytesdjur för mårdhund, mink och havsörnar.

LÄS ÄVEN: • EU kräver att Finland slutar med ejderjakt

Nu ska EU-domstolen pröva om jakten strider mot fågeldirektivet. Biträdande jaktminister Mats Perämaa menar att det inte togs någon hänsyn till domstolsprocessen när vårjakten tilläts.
– Vi håller fast vid vår tolkning av reglerna och att vi gör rätt, och om vi hade valt att blåsa av jakten skulle det ha sänt fel signaler, säger Mats Perämaa till Ålands Radio

LÄS ÄVEN: • Katastrofläge för skärgårdens ejdrar

Anledningen att jakten fortsätter på Åland är enligt Camilla Gunell, näringsminister i Ålands landskapsregering, att ”det är en mycket stark tradition på Åland”. På Åland har det istället höjts röster för skyddsjakt på havsörn för att skydda ejdrar.

Källa: Ålands Radio

Mer att läsa