Gå till innehållet

9-17 dec: Skåda fåglar för välgörenhet i Skådarhjälpen 2017

Lördag 9 december klockan 00.00 till söndag 17 december kl 22.00 pågår Skådarhjälpen. Det är sjätte året i rad som Sveriges fågelskådares samlar in pengar till Sveriges Radios och SVT:s direktsända Musikhjälpen. Sammanlagt har Sveriges fågelskådare samlat in över 100 000 kronor till Musikhjälpen. I korthet går det ut på att se så många fåglar som möjligt, tävla mot andra län i landet och skänka pengar till årets ändamål – att hjälpa barn som drabbas av den internationella barnsexhandeln.

Skådarhjälpen i punktform:
• Skåda fåglar mellan 10-17 december. Försök se så många olika arter som möjligt, men du måste inte se mängder av fåglar för att hjälpa till.
• Rapportera dina observationer på Skådarhjälpen.se.
• Skänk (minst) en krona per art till Skådarhjälpens insamling för Musikhjälpen. Man betalar i 50 kr-intervaller.
• Du tävlar om du vill individuellt, men också tillsammans med skådare i ditt rapportområde mot andra rapportområden. Var ses störst andel av fåglarna som brukar ses under perioden? Läs mer i tävlingsguiden.
• Behöver du hjälp att artbestämma fåglar? Kolla i vår fågelguide till vinterfåglar.

Det kan låta intensivt att skåda dygnet runt i en vecka, men tanken är att så många som möjligt ska hinna ut åtminstone någon gång och skåda.

LÄS ÄVEN: • Natursidans guide till fågelskådning

– Skådarhjälpen passar för alla, oavsett om man bara kommer se några enstaka arter i sin trädgård eller kommer lägga flera heldagar på att skåda i fält, berättade Skådarhjälpens initiativtagare Pär Lydmark när vi intervjuade honom för ett tag sedan.

Skådarhjälpen kan vara en hård tävling mellan olika landskap, mellan dig och en kompis, eller bara något som roar under de ljusa timmarna i december. Oavsett vilket är det för ett gott syfte.

– I vissa delar av landet, som t ex Östergötland, Göteborg och Närke, har ett stort antal återkommande skådare gjort tävlingen till en mindre folkfest där många deltar och tillsammans hjälps åt att hitta fler arter för att utmana de andra områdena. I andra delar har det varit färre deltagare, men det spelar egentligen ingen roll. Varje bidrag oavsett antal arter och resultat för området bidrar till att göra både tävlingen och insamlingen mer rolig, skriver Skådarhjälpen på sin webbplats.

Förra året sattes nytt årsrekord med 29 292 kronor. Kan det slås i år?

Mer information:
• www.skådarhjälpen.se
• Följ Skådarhjälpen på Facebook
• Mer information om Musikhjälpen.

Mer att läsa