Gå till innehållet

8-åring retad för att hon älskar småkryp – nu publicerad i vetenskaplig tidskrift

Gräshoppor är Sophia Spencers favoritinsekter. När hon blir stor vill hon jobba med forskning om gräshoppor. Foto: John Tann från Sydney, Australia – grasshopper face, CC BY 2.0.

Åttaåringen Sophia Spencer älskar insekter, trots att hennes klasskamrater retar henne för det. Hennes mamma hörde av sig till en småkrypsförening. Nu har Sophia Spencer fått stöd, uppmuntran och utrustning från insektsforskare i hela världen och är dessutom publicerad i en vetenskaplig tidsskrift.

Sophia Spencer brukade ta med sig sina favoritinsekter till skolan för att visa upp dem, men blev retad av sina klasskamrater. För att uppmuntra Sophia Spencers intresse hörde hennes mamma Nicole av sig till Entomological Society of Canada (ESC) (Entomologiska Sällskapet i Kanada) för att få reda på hur hon kunde uppmuntra sin dotter till att fortsätta studera insekter. Hon tänkte sig att någon kanske hade tid med ett telefonsamtal i några minuter eller att bli brevvän med Sophia.

LÄS ÄVEN: • Vår artikelserie om unga naturvänner

ESC uppmuntrade entomologer i landet att kontakta Sophia via följande tweet:

Det blev snart dränkta av meddelanden som visade sitt stöd för Sophia och erbjöd sig att skicka forskningsutrustning till henne och förslag om likasinnade brevvänner. Sammanlagt nådde meddelandet ut till fler än en miljon personer och det skrevs många artiklar om henne.

Nu har hennes intresse för småkryp och berättelsen om hur hennes historia spreds i sociala medier blivit en del av en uppsats av doktoranden Morgan Jackson.

I uppsatsen medverkar Sophia själv i ett stycke, där hon bland annat skriver följande:
– Min mamma säger att jag är mitt gamla vanliga roliga jag med självförtroende igen efter att ha sett alla andra tjejer som gillar insekter. Och nu har jag ett mikroskop som någon skickade till mig och när jag tar med mig det till skolan, kommer barnen i skolan till mig när de hittat en insekt. Efter att jag blev berömd, kommer folk ibland fram till mig i min stad och säger “Hej, du är Sophia – insektsflickan” och det får mig att må bra, även om jag inte ska prata med dem eftersom de är främlingar.

Källor: Science Alert, Today och Annals of the Entomological Society of America

Mer att läsa