Gå till innehållet

73% av djuphavsfiskar innehåller mikroplast

Mindre prickfisk var en av arterna som undersöktes i studien. Bild: Emma Kissling. Public Domain, 

I en ny studie av fiskar som lever på 200-1000 meters djup i Nordvästra Atlanten visar att 73 procent av dem har mikroplast i sina magar. Dessa arter är ofta byten åt fiskar som äts av människor.

Studien publicerades i Frontiers in Marine Science och kunde visa att nästan 3 av 4 djuphavsfiskar i nordvästra Atlanten hade mikroplaster i magen. Det är en av de högsta nivåerna globalt sett och det är oroande både för dessa fiskar och för människor. Dessutom rör sig djuphavsfiskarna mellan stora vertikala avstånd i haven och transporterar därmed mikroplaster från ytan ner i djupen.

LÄS ÄVEN: • Mikroplaster allt större problem för valar, hajar och rockor

Fiskarna riskerar att drabbas av inflammationer, försämrat födosök och viktminskning när de får i sig mikroplaster. Med tanke på att de dessutom är byten för andra fiskar och djur så som tonfisk, svärdfisk, delfiner, sälar och havsfåglar innebär det att mikroplasterna ackumuleras högre upp i näringskedjan. Däribland i flera av våra vanliga matfiskar.

LÄS ÄVEN: • Plastområde fem gånger större än Sverige upptäckt i Stilla Havet

Sammanlagt undersöktes 233 fiskar från sju olika arter. Den vanligaste formen av mikroplast som hittades var plastfiber från kläder.

Källa: Frontiers in Marine Science

Mer att läsa