
Mindre prickfisk var en av arterna som undersöktes i studien. Bild: Emma Kissling. Public Domain,
I en ny studie av fiskar som lever på 200-1000 meters djup i Nordvästra Atlanten visar att 73 procent av dem har mikroplast i sina magar. Dessa arter är ofta byten åt fiskar som äts av människor.
Studien publicerades i Frontiers in Marine Science och kunde visa att nästan 3 av 4 djuphavsfiskar i nordvästra Atlanten hade mikroplaster i magen. Det är en av de högsta nivåerna globalt sett och det är oroande både för dessa fiskar och för människor. Dessutom rör sig djuphavsfiskarna mellan stora vertikala avstånd i haven och transporterar därmed mikroplaster från ytan ner i djupen.
LÄS ÄVEN: • Mikroplaster allt större problem för valar, hajar och rockor
Fiskarna riskerar att drabbas av inflammationer, försämrat födosök och viktminskning när de får i sig mikroplaster. Med tanke på att de dessutom är byten för andra fiskar och djur så som tonfisk, svärdfisk, delfiner, sälar och havsfåglar innebär det att mikroplasterna ackumuleras högre upp i näringskedjan. Däribland i flera av våra vanliga matfiskar.
LÄS ÄVEN: • Plastområde fem gånger större än Sverige upptäckt i Stilla Havet
Sammanlagt undersöktes 233 fiskar från sju olika arter. Den vanligaste formen av mikroplast som hittades var plastfiber från kläder.
Källa: Frontiers in Marine Science

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Det här känns mer och mer allvarligt. Är det dödsstöten för livet i haven vi bevittnar nu?
Anders,
jag vet inte om det får dig att sova bättre, men de här forskarna menar tydligen att tyngden i deras resultat ökar om de (bl.a) refererar till den (svenska!) forskningrapport som Science tvingades dra tillbaka (en s.k. editorial retraction) p.g.a konstaterat forskningsfusk.
”Lönnstedt, O. M., and Eklöv, P. (2016). Environmentally relevant concentrations of microplastic particles influence larval fish ecology. Science 6290, 1213–1216. doi: 10.1126/science.aad8828”
http://science.sciencemag.org/content/early/2017/05/03/science.aan5763
Källkritik är tydligen inte så viktigt i dagens miljöforskning.