Nödläge i Frankrike – extremväder förstörde skördar

Efter hagelstormen. Foto: Ibex73 – Own work, CC BY-SA 4.0, Link

I helgen drog ett extremt oväder in över Europa. Hagel stora som golfbollar eller pingisbollar rapporterades från flera länder och i Frankrike har jordbruksministern lovat att utlysa ett krisläge eftersom extremvädret ödelade odlingar.

Hagelstormen var så kraftig att trots att den bara var som värst i tio minuter så hann den krossa bilrutor, förstöra växthus, två personer dog, ett tiotal skadades, mängder av byggnader och båtar förstördes och i Auvergne-Rhone-Alpes, som är en av Frankrikes största matproducenter, har många bönder förlorat 80 till 100 procent av sin skörd.

LÄS ÄVEN: • Även konservativa tror på klimatförändringar när de drabbas av extremväder

– Det är katastrofalt. Jag har sällan sett scener som de här. Det är otänkbart att bönder ska tvingas till konkurs på grund av det här, sa jordbruksminister Didier Guillaume till tv-kanalen BFM.

Grégory Chardon, fruktodlare i området och ordförande i den lokala fackföreningen bland jordbrukare sa till The Guardian att han aldrig förr bevittnat ett liknande väder och att skadan är enorm i ett stort område. De flesta av hans aprikoser, persikor och körsbär har förstörts.

LÄS ÄVEN: • Försäkringsbolag: Klimatkrisen kan leda till global ekonomisk kris

Källor: SVT, The Guardian och CNN