Gå till innehållet

Billigare att minska pandemirisken med naturskydd

Skogsavverkning i Amazonas. Foto: IbamaOperação Hymenaea, Julho/2016, CC BY 2.0, Link

Det är betydligt billigare att minska risken för framtida pandemier än att hantera pågående, detta enligt en ny studie som även tagit fram vad som skulle krävas. Nyckeln är att skydda natur och vilda djur.

Risken för framtida pandemier skulle “minska kraftigt” om bara en tjugondel av de summor som Covid kostat världen hittills skulle satsas på åtgärder som stoppar spridningen av liknande virus. Det visar en ny studie från 21 institutioner som publicerats i Science Advances. Sådana insatser skulle troligen rädda ungefär 1,6 miljoner liv per år.

Forskarna bakom studien kom också fram till att de bästa platserna att starta med för att minska risken var att sätta stopp för avverkningen av världens tropiska skogar, handeln med vilda djur och marknader i Kina som säljer kött från vilda djur. Dessutom skulle kontrollerna och övervakningen av sjukdomar hos vilda djur och boskap världen över behöva förbättras.

– Kontentan är att om vi inte slutar förstöra miljön och slutar sälja vilda arter som husdjur, kött eller medicin, så kommer de här sjukdomarna bara fortsätta dyka upp. Och som den pågående pandemin visar är det väldigt dyrt och kostsamt att kontrollera dem, säger Stuart Pimm, professor i bevarandeekologi vid Duke University.

Kanterna till skogar där människor skövlat över 25 procent av träden för att skapa jordbruksmarker är högriskområden för smittor mellan djur och människor. Det gäller även marknader där vilda djur säljs – döda eller levande.

Källor: Duke university och Science Advances

Mer att läsa