Gå till innehållet

Vargspårning i Sverige en av världens 50 bästa turer

Varg. Foto: Frida Hermansson www.natursidan.se/nyheter/naturfotograf-frida-hermansson/

Varg. Foto: Frida Hermansson 

Idag utannonserade National Geographic världens 50 bästa guidade naturupplevelser. Förutom snorkling i Mocambique och paddling genom Ecuadors regnskog fanns det även en svensk vinnare – vargspårning i Dalarna, som blivit en succé trots att verksamheten motarbetats av myndigheter. Vi har pratat med turens guide, Anders Ståhl.

Anders Ståhl har varit naturintresserad sedan barnsben. Han har bland annat varit aktiv i fågelklubb, Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen och har spårat varg “av eget intresse sedan vintern 1993”, samt deltagit i forskningsprojekt med vargmärkningar.

Runt år 2000 började han anlitas för att spåra vargar tillsammans med engelska turister och sedan dess har han haft ett antal grupper och samarbetar idag med naturturismföretagen Wild Sweden och Naturetrek.

Den hyllade vargspårningsturen tar med gästerna på ett fem dagar långt äventyr som inte enbart innehåller vargspårning. De hinner även med att fågelskåda, bestiga toppar, vandra i gammelskog, ha ugglevaka, lyssna efter yl, vinterfiska och gå igenom överlevnadstips och teori om vargar och spårning.

– När vi hittar vargspår lägger vi fullt krut på dem, och det kan bli ganska tuffa tag om terrängen är svår, men det anpassas alltid till gästernas nivå. Vargen är reseanledningen men de får en total vinterupplevelse, berättar Anders Ståhl.

Ni är väldigt öppna med att det långt ifrån är säkert att man får se eller höra en varg – ändå lockar er tur. Varför då tror du?
– Gästerna vill förstås se varg, men det är inte lätt, så därför tar vi ner det till en realistisk nivå. Och med den totala upplevelsen av svensk vinter är intrycken ändå så spännande att vargspåren “får liv”. Jag berättar så mycket att de kan se djuren framför sig ändå. Bara att vistas i ett vargrevir och att få deras liv uppspelade genom spåren räcker långt. Det ska också säga att dagarna avslutas med fantastiskt boende och mat. Kombinationen tufft i fält och skönt hotell är en vinnare!

Och gästerna är nöjda. Det framgår både av researrangören Naturetreks utvärderingar och placeringen på National Geographics topp 50-lista.

Hur är det att ha en verksamhet som är beroende av varg i dessa dagar när det på sina håll höjs röster för att vi inte ska ha någon vargstam alls?

– Det är ett orosmoment, speciellt eftersom de lyckats nå in med sitt budskap till de myndigheter som har uppdraget att vårda vår natur. Det uppdraget försvaras inte med näbbar och klor. I vintras kom till exempel helt plötsligt beslutet att Sångenreviret skulle tas bort. Det kom helt utan dialog med oss som bedriver verksamhet i just det reviret som är ett av landets mest använda “guiderevir” och dessutom mitt hemmarevir. Hela beslutet togs på svajiga grunder. En vecka senare kom våra gäster och det blev väldigt tråkigt för oss. Det löste sig genom att vi fick åka mycket längre och jag fick jobba hårdare för att gästerna skulle få en lika bra upplevelse.

Kanske kommer de ansvariga myndigheterna föra en bättre dialog nu när naturälskare från hela världen kan läsa att vargspårning i Dalarna är en av de 50 bästa naturturerna?

Mer att läsa