Gå till innehållet

Rekordlågt vatten i Yxern – över 150 miljoner i miljöbidrag för miljöförstöring

Det låga vattenståndet i Yxern har torrlagt vattenväxter. Foto: Tino Åberg

Det låga vattenståndet i Yxern har torrlagt vattenväxter. Foto: Tino Åberg

Sjön Yxern har lägre vatten än någonsin. Den kallas ett “förstört ekosystem” och politiker i kommunen vill använda ”katastrofparagrafen” i miljöbalken. Anledningen till problemen är småskaliga vattenkraftverk som fått 151 miljoner i miljöbidrag för att skapa mindre grön el än ett vindkraftverk.

Småskaliga vattenkraftverk som inte är miljöanpassade tömmer sjön Yxern på vatten och förstör för vattnets fisk- och fågelliv. Fem av vattenkraftverken ägs av Tekniska verken och producerar tillsammans mindre grön el än ett enda vindkraftverk, men bolaget har fått 151 miljoner kronor i bidrag för att man satsar på förnyelsebar energi.

LÄS ÄVEN: • Vattenkraftverk ödelägger sjön Yxern – får 151 miljoner i miljöbidrag.

Sjön Yxern är Kalmar läns största, men tidvis tappas den på 40 procent av sitt vatten och i år är läget värre än någonsin tidigare.

– Trots torka och lågt vattenstånd så släpps tusen liter i sekunden ut från sjön. Om man fyller mjölkbilar med släp skulle det blir drygt 2000 sådana per dygn, säger Magnus Danlid, ordförande i Yxerns fiskevårdsområde till P4 Kalmar.

Bryggan som ligger på land för första gången vid den här tiden på året. Foto: Tino Åberg

Bryggan som ligger på land för första gången vid den här tiden på året. Foto: Tino Åberg

– Min fru Åsa som har bott här vid Yxern i 26 år kan inte komma ihåg att sjön varit så tömd på vatten när sommar- och badsäsongen ska börja. Det är första gången på 26 år som bryggan ligger på sjöbotten redan i maj månad, berättar Tino Åberg, som bor precis vid sjön och som engagerat sig för att uppmärksamma vad som händer med sjön. Bland annat genom Facebook-gruppen ”Alla vi som värnar om sjön Yxern”.

Natursidan.se skrev om det låga vattenståndet i Yxern i höstas och sedan dess har det varit så här lågt.

– Oftast brukar sjösänkningsföretaget tömma sjön på vatten under hösten och vintern. Men i september 2015 började de att tömma sjön på vatten och sedan dess har strandzonen varit torrlagd, fortsätter Tino Åberg.
Växter som normalt sätt inte ska ligga på land. Foto: Tino Åberg

“Den gula näckrosen är en sötvattenväxt med rötterna i sjöbottnen och bladen på vattenytan” skriver Wikipedia. Så är inte fallet i Yxern. Foto: Tino Åberg

På Tekniska Verken försvarar den tekniske direktören, Mile Elez, dock bolagets agerande:

– Det finns regler för hur mycket vi får tappa ur sjön. Vi gör precis vad vattendomen säger, menar han.

Efter kritiken meddelade Tekniska verken i höstas att de ska ”kartlägga vilka miljöåtgärder som krävs för att gynna fisk och naturvärden”. Sedan dess har det enligt Tino Åberg bara blivit värre.

– Om de hade menat allvar med att åtgärda problemet – varför har de då inte gjort något? Faktum är att Yxern är lågprioriterat för Tekniska verken i Linköping, de skiter helt enkelt i det här. Sjön ligger utanför deras kommungräns därför är det inte intressant för dem. De har inte ens besökt sjön, så ointressant är det för dem.

Enligt Vimmerby tidning ska Vimmerby kommun försöka sätta tryck på ägaren till Tekniska Verken, Linköpings kommun, för att politikerna där ska agera för att rädda sjön. Ingela Nilsson Nachtweij (C) menar att läget är så akut i Yxern att det borde gå att använda ”katastrofparagrafen” i miljöbalken.

Tekniska verken redovisade nyligen en vinst på 331 miljoner kronor.

Mer att läsa