Gå till innehållet

CITES-toppmötet: Ett av de mest framgångsrika någonsin för naturen

Silkeshaj. Foto: Alex Chernikh, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2138939

Silkeshaj. Foto: Alex Chernikh, CC BY 2.5.

Ett stort internationellt CITES-möte (the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) om internationell handel och skydd av djur och natur, CoP17, har nyligen avslutats och resultaten hyllas på flera håll.  

– Forskning och bevarande av vild natur segrade vid CITES CoP17. Besluten fattades baserat på den bästa möjliga vetenskapliga informationen och dessutom uppmuntrades vi av att världens regeringar anammar en försiktighetsprincip genom att fatta beslut utifrån de vilda arterna. Efter att ha deltagit vid elva CoP-möten, känner jag starkt att det här var ett av de mest framgångsrika mötena någonsin för naturen, säger Susan Lieberman, chef för internationell politik på Wildlife Conservation Society.

LÄS ÄVEN: • Extra skydd för utrotningshotad hjälmnäshornsfågel

Bland de beslut som fattades under mötet var ett utökat skydd för åtta myrkottarter, hjälmnäshornsfågeln, geparder, hotade sköldpaddor och papegojor förlängt förbud mot handel med noshörningshorn. Dessutom får nio arter rockor och fyra hajarter ett betydligt bättre skydd.

LÄS ÄVEN: • Trots 26 länders önskan – handel med noshörningshorn fortsatt förbjudet

Det sistnämnda skyddet av rockor och hajar fick Världsnaturfonden WWF att skicka ut ett pressmeddelande där de bland annat skriver att beslutet är en viss ljusning för de 100 miljoner hajar som dödas varje år för sina fenors skull.

LÄS ÄVEN: • Handel med världens mest illegalt jagade djur nu förbjudet i över 180 länder

– De flesta länder har ingen förvaltning av hajbestånden och ingen kontroll av fisket, vem som helst kan ta vad de vill. Hajfensfisket är en av de viktigaste orsakerna till att bestånden gått ned så kraftigt. Var fjärde haj är utrotningshotad. Därför är det hoppingivande  att en majoritet av länderna på CITES -mötet nu vill få ett ökat skydd av 13 hajar och rockor, säger Inger Näslund, expert på fiske- och havsfrågor på WWF.

Källa: National Geographic och WWF

Mer att läsa