Gå till innehållet

Australien ger klartecken till kritiserad enorm kolgruva

Koraller i Stora barriärrevet. Foto: Toby Hudson via Wikimedia Commons

Koraller i Stora barriärrevet. Foto: Toby Hudson via Wikimedia Commons

Australiens miljöminister har gett grönt ljus till en enorm kolgruva som naturorganisationer menar hotar Stora barriärrevet, klimatet och flera känsliga arter.

Australiens miljöminister Greg Hunt menar att kolgruvan godkänns med “de hårdaste kraven i Australiens historia” och berättade också att det ska satsas över 6 miljoner kronor på att skydda hotade arter. Det indiska gruvföretaget Adani beräknas bryta 60 miljoner ton kol per år ur gruvan och miljörörelsen är inte nöjd med det nya beslutet. Enligt Mackay Conservation Group hotas känsliga arter, vattenreserver och det globala klimat för “en gruva som inte går ihop ekonomiskt”. Även landägare som bor i närheten av den tilltänkta gruvan är oroade över vad som kommer hända när “miljarder liter vatten tas från grundvattnet i området”.

– Gruvan är en total katastrof för klimatet och Stora barriärrevet, säger Greenpeace Australia Pacifics Shani Tager. Det här projektet betyder mer muddrande i Stora barriärrevet, fler fartyg i dess vatten och mer kolutsläpp.

Stora barriärrevet utanför Australiens kust är ett världsarv som WWF benämner som “en av världens naturskatter“. Världens största korallrev är bland annat är hem åt 1500 fiskarter, 4000 mollusker och 240 fågelarter. Dessutom inbringar området mer än 35 miljarder kronor i turistintäkter och sysselsätter 69 000 personer.

Kolgruvan är ännu ett i raden av beslut från Australien som kritiserats av miljörörelser. Australien har tidigare till exempel ändrat sitt mål för koldioxidutsläpp från en minskning på 5 procent till en ökning på 15 procent, landet dök inte ens upp på klimatförhandlingarna i Warszawa och de har sänkt sitt stöd för förnybar energi med över 3 miljarder kronor.

Australiens miljöpolitik har lett till starka protester och WWF och Australian Marine Conservation Society har skapat en protestsajt mot ingreppen i Stora barriärrevet.

 

Källa: Sydney Morning Herald

Mer att läsa