Gå till innehållet

Akut läge för Madagaskars största sköldpadda – kan vara utrotad om två år

Madagaskisk sporrsköldpadda. Foto: © Hans Hillewaert, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4657356

Madagaskisk sporrsköldpadda. Foto: © Hans Hillewaert, CC BY-SA 4.0,

Läget har snabbt försämrats för den akut hotade madagaskiska sporrsköldpaddan (Astrochelys yniphora). Det finns bara 100 individer kvar av arten och när nu tjuvfångsten har eskalerat det senaste året riskerar arten helt försvinna i det vilda inom 2-3 år. 

Den madagaskiska sporrsköldpaddan är en av världens mest sällsynta sköldpaddor. Det återstår troligen färre än 100 vilda individer. Den lever enbart i nationalparken Baly Bay i nordvästra Madagaskar, men trots att nationalparken skapades till stor del för att ge arten en lämplig livsmiljö så är den svår att skydda från tjuvjägare. De tar sig in i nationalparken från havet för att fånga sköldpaddorna, vars anmärkningsvärda skal har gjort dem populära som husdjur på den internationella marknaden.

De madagaskiska sporrsköldpaddorna har försvunnit helt från flera av sina livsmiljöer och i den nuvarande takten tror naturvårdare att arten är utrotad inom 2-3 år.

– Att förlora den madagaskiska sporrsköldpaddan vore en tragedi och ett fördömande av tillståndet i Madagaskar. Det här är inte bara en uråldrig art som har all rätt att leva, det är också ännu ett exempel på hur krafter utifrån kan barskrapa landets naturresurser utan att straffas, säger Andrew Terry på Durrell Wildlife Conservation Trust till Mongabay.

Madagaskar får kritik av flera naturorganisationer för att man inte tar smugglingen av madagaskiska sporrsköldpaddor på allvar.

I ett försök att minska efterfrågan på sköldpaddorna har naturvårdare provat att rista in serienummer i deras skal, men det har inte hindrat försäljningen. Andrew Terry såg tidigare i år hur märkta sköldpaddor såldes öppet på Facebook.

Naturorganisationerna kräver nu att Madagaskar ska ta fram effektiva och långsiktiga lösningar och jobba tillsammans med internationella partners för att stoppa smugglingen och försäljningen.

Källa: Mongabay

Mer att läsa