Gå till innehållet

WWF: Otillräckligt skydd för hotade arter även i världsnaturarv

Bialowieza-skogen i Polen och Vitryssland – ett område som skulle behöva utökat skydd. Foto: WildberryPassionEget arbete, CC BY-SA 3.0 pl, Länk

Under den pågående CITES-konferensen i Schweiz diskuteras handeln med hotade djur och växter. Bland annat hur Unescos världsarv bättre kan skyddas från tjuvjakt, tjuvfiske och illegal avverkning, något som idag sker i en stor andel av alla världsnaturarv.

Det finns i dagsläget ungefär 5 600 djurarter och över 30 000 växtarter som är starkt hotade på grund av omfattande handel världen över. CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) är en internationell överenskommelse om handeln med hotade vilda djur och växter.

LÄS ÄVEN: • Över 100 världsnaturarv har påverkats negativt av människan senaste 25 åren

Världsnaturfonden har tillsammans med andra naturorganisationer under CITES-konferensens gång drivit frågan om att öka skyddet av de cirka 200 världsnaturarven. I dessa naturmiljöer lever många utrotningshotade djur och växter.

– I en tid när vi försöker öka andelen mark och vatten som ska skyddas, är det nödvändigt att också öka skyddet för våra mest unika naturmiljöer i världen. Trots att platserna är så kända sker tjuvjakt på över en fjärdedel av dessa världsarv, enligt CITES. Vi måste skydda våra hotade djur mycket bättre, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare Världsnaturfonden WWF.

LÄS ÄVEN: • Hälften av världens naturarv hotas av exploatering

En tredjedel av världens 3 900 vilda tigrar lever exempelvis i Unescos världsarv och en avgörande livsmiljö för en tredjedel av alla afrikanska elefanter är Okavango Delta-världsarvet i Botswana. Trots platsernas höga status så sker illegal jakt även i dessa områden och de utsätts även för andra hot. Hälften av dem hotas av exploatering och över hälften har påverkats negativt av människan de senaste 25 åren.

Enligt CITES har tjuvjakt av hotade arter som elefanter, noshörningar och tigrar rapporterats på minst 43 världsarv, olagligt fiske har registrerats i 18 av 39 världsarv vid kusten och illegal avverkning av CITES-listade växter som palisanderträ och ebenholts har rapporterats i 26 fall.

LÄS ÄVEN: • Gruva riskerar Laponiaområdets status som världsarv

Myrkottar, de arter i världen som drabbas hårdast av illegal handel, fångas också i världsarv och det gäller även orangutanger, gorillor och flera fåglar såsom flugsnapparen vitgumpad shama.

LÄS ÄVEN: • Gruvstopp väcker hopp för världsarvet Selous

Världsnaturfonden anser att vi måste fördubbla våra ansträngningar om vi ska stoppa och vända nedgången för vår biologiska mångfald.
– Den har ju pågått i årtionden. Om vi inte ens kan rädda de mest unika arterna vi har vid våra världsarv, bådar det illa för framtiden, säger Mats Forslund, expert på handel med hotade arter WWF.

Världsnaturfonden pekar ut några världsnaturarv med särskilt behov av bättre skydd:
• Australiens Great Barrier Reef, världens största korallrevssystem
• Bialowieza nationalpark i Polen och Vitryssland, de sista resterna av Europas urskog
• Grand Canyon National Park i USA, som har många arter som inte finns någon annanstans
• Iguacu nationalpark i Argentina och Brasilien där det lever både jätteutter och jättemyrslok
• Selous National Park i Tanzania med en av de mest betydande koncentrationerna av elefanter, svarta noshörningar, geparder, giraffer, flodhäster och krokodiler
• Sunderbans våtmarkssystem i Indien och Bangladesh, en av få platser där tigrar finns i dag

Källa: WWF

Mer att läsa