Gå till innehållet

Doldis vann Fågelmelodifestivalen 2019

Trädgårdssångare. Foto: Zsombor Károlyi 

Det var jämnt in i det sista, men till slut var det doldisen trädgårdssångaren som vann Fågelmelodifestivalen 2019, strax före domherren och långt före tallbiten på tredje plats. Här under berättar fyra naturprofiler vad arten betyder för dem. De är inte helt överens om att det var rätt låt som vann.

När röstningen stängde måndag den 11 mars klockan 20.00 var det fortfarande jämnt mellan trädgårdssångaren och domherren. När alla röster räknats ihop – både i form av kommentarer till artikeln på Natursidan.se och gillningar på Facebook-sidan stod det klart – trädgårdssångaren fick ihop flest röster. Den anonyma sångaren med sin somriga ramsa gör nu sällskap med koltrast (2016), storlom (2017) och rödhake (2018) som vinnare av Natursidans Fågelmelodifestival.

Trädgårdssångare. Foto: Niclas Ahlberg 

Trädgårdssångaren anländer till Sverige i maj när bladen slagit ut och eftersom den lever ett undanskymt liv är det framför allt sången som hörs från träden i parker, trädgårdar och skogsdungar. Kanske påminner den många om sommaren och kanske är det därför den vann Fågelmelodifestivalen 2019?

Här är fyra naturprofilers tankar om trädgårdssångaren.

Lotta Berg, ordförande i BirdLife Sverige:
– Ett mycket gott val av vinnare! Trädgårdssångaren är en utseendemässigt mycket diskret fågel; man brukar ju säga att den kännetecknas av att den inte har några kännetecken, vilket det faktiskt ligger något i. Fågelns sång är desto vackrare, med långa, porlande strofer i försommarkvällen, lika efterlängtad hemma i trädgården varje år. Som ringmärkare får man ju möjlighet att studera denna fågel på riktigt nära håll, och jag har faktiskt lärt mig att även uppskatta dess utseende. Nej, den kan väl inte beskrivas som uppseendeväckande eller färggrann, men den skimrande grå kragen mot den brungrågröna ryggen är faktiskt riktigt vacker!

Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet:
– Whut?! Fel låt vann! Jag säger som Ebba Grön: “Varför måste jag stå ut med, allt detta skval? Jag vrider mej i plågor, kan det aldrig ta slut?” Dessutom är den typ omöjlig att lära sig för nybörjare. Tacka vet jag feta röda finkar som säger tuut eller tutelitutelitut.

Yvonne Blombäck, ordförande i Club300:
– Vad roligt att trädgårdssångaren vann! Dess pladdrande klara sång förgyller verkligen vårens och försommarens morgnar. Nu hoppas jag att fler blir nyfikna på att lyssna efter trädgårdssångaren, när den kommer tillbaka från vinterkvarteren, och kryssar in den på sin tomt- eller årslista!

Anders “Widde” Wirdheim, programledare för Pippipodden:
– Vann rätt låt? Frågan infinner sig efter varje tävling i Melodifestivalen. Så självklart måste vi även ställa frågan Vann rätt fågel?
Ja, jag tycker det. Trädgårdssångaren är en värdig vinnare – och det av flera skäl. Först och främst finns den över hela landet. Dess sång ljuder lika vackert från en fjällbjörkskog i Abisko som i en lövskogslund på Öland eller från ett snår på en ö i Stockholms skärgård. Dessutom är det en sång som förmår beröra våra känslor. Det är något genuint somrigt över trädgårdssångarens lite pladdrande visa.
Om ni inte håller med om det, tycker jag att ni ska försöka leta fram en gammal svensk film från 1940- eller 50-talet. Så snart en scen i dessa filmer utspelade sig sommartid, så ljöd sången från en trädgårdssångare i bakgrunden. Den var lika självklar i dessa scener som storlommens eller kattugglans läten var självklara under mörka och kusliga nätter. Trädgårdssångarlåten var helt enkelt sommaren.
Så nog kan årets vinnare sägas vila på gamla lagrar.
Nu dröjer det dock innan vi åter kan njuta av denna sång. När detta skrivs i mitten av mars, befinner sig våra trädgårdssångare fortfarande i tropiska Afrika, närmare bestämt i de centrala delarna. Det är först fram i maj och juni månader som dess sång ljuder från svenska lövskogssnår.
För att vara sångare är trädgårdssångaren en ganska robust fågel. Sommartid lever den på insekter av olika slag, men inför flyttningen söderut byter den ofta diet och går över till bär. Särskilt populära är fläderbär och björnbär. Anledningen är att trädgårdssångaren behöver bygga upp ett fettlager för att använda som bränsle på färden söderut. Det gör den genom att äta sockerrika bär.
Under resan genom Europa handlar det mest om att fylla på bränsle för ganska korta etapper (den flyger runt 20 mil under en natt). Men väl framme vid Medelhavet, måste den ändra strategi. Då äter den sig riktigt fet och kan faktiskt fördubbla sin vikt från runt 20 gram till cirka 40. Detta tjocka fettlager ska nämligen räcka hela vägen över Medelhavet och genom Sahara ända ner till Centralafrika. Längs den vägen finns ingen mat att tillgå, så då gäller det att ha tankat fullt före avresan!

Våren 2019 återkommer Fågelmelodifestivalen med ett nytt spännande startfält.

Mer att läsa