Gå till innehållet

Fågelmelodifestivalen 2020: Vinnaren och Sveriges tio populäraste sångfåglar

Koltrast. Foto: Daniel Pettersson

Efter fyra år med Fågelmelodifestivalen möttes i år vinnarna från alla tidigare tävlingar. När svenska folket väljer sina favoritsångare från fågelvärlden är koltrasten en solklar vinnare. Hela topp fem visade relativt tydligt vilken fågelsång som är populärast.

Det var en väntad vinnare. Koltrasten har trots allt redan i två omröstningar utsetts till Sveriges nationalfågel; 1962 och 2015, den senaste initierad av BirdLifes Sverige. Även om det då inte var specifikt fågelsången som svenska folket röstade om, så är koltrasten väldigt populär just för sin sång.

– Koltrasten är en riktig allemansfågel – en fågel som många känner igen och som trivs i vår närhet. Den finns i stora delar av vårt land, på landsbygden och i stan, och den sjunger vackert. Helt enkelt en alldeles perfekt fågel för oss människor, kommenterar Lotta Berg, ordförande för BirdLife Sverige.

– Det går bra för koltrasten nu! En värdig vinnare helt klart – men inte en skräll direkt. Den är en av våra mest populära fåglar, framröstad till nationalfågel dessutom. Varför är den så populär? Det är nog en kombination av saker. Dels är den väldigt vacker i sin kolsvarta dräkt. Elegant, liksom. Den är lätt att få syn på och håller gärna till där det finns människor. Och så är det förstås sången. Den är vacker och melodiös, men har ett stråk av vemod som gör den extra fin, säger Martin Emtenäs, författare (senast till boken “Svenska fåglar“) och programledare för bland annat “Mitt i naturen” och “Det stora fågeläventyret”.

Koltrast som ska ta sig ett bad. Foto: Niclas Ahlberg

Förr levde koltrasten framför allt i skogen i södra Sverige, men det är en art som klarar sig bra i parker och trädgårdar och sedan 1800-talet har den levt vid vår sida i städer. I dagsläget finns det uppemot två miljoner par koltrastar i Sverige och den sprider sig allt längre norrut i landet.

– Om den bara satt långt inne i skogen och sjöng hade vi nog inte röstat fram den på samma sätt – sången har blivit en del av våra egna vårkänslor. En bitterljuv längtan efter att allt ska vakna till liv igen efter vintern. Så är det iallafall för mig. Jag tycker väldigt mycket om koltrastens sång. Den väcker minnen av år efter år av försommarkvällar. Koltrasten blir en symbol för just den känslan. Försommarens signaturmelodi, säger Martin Emtenäs.

Även för Lotta Berg väcker koltrastens sång glädje:
– Själv gladdes jag åt koltrastar senast på eftermiddagen igår, när jag gick ut från jobbet i ett lätt duggregn och hörde två koltrastar som från var sitt håll flöjtade högt och klart. Och vem kan då känna sig nedstämd över gråa moln och blöta droppar, när koltrasten inte låter sig hindras det minsta – det är ju vår!

Fågelmelodifestivalen har inte bara handlat om att utse en vinnare utan också om att få fler att upptäcka vilka fantastiska sångare vi har runt omkring oss i vår natur. Här är den slutgiltiga ställningen när alla röster räknats in, Sveriges tio populäraste sångfåglar (lyssna på dem i den här artikeln):

  1. Koltrast (23,9 % av rösterna)
  2. Storlom (13,8 %)
  3. Näktergal (10,8 %)
  4. Rödhake (10,8 %)
  5. Storspov (10,1 %)
  6. Svarthätta (8,4 %)
  7. Bofink (7,4 %)
  8. Trädgårdssångare (6,4 %)
  9. Tornseglare (4,2 %)
  10. Sånglärka (4,1 %)

Stort tack för ert engagemang i Fågelmelodifestivalen i år! Vi avslutar, som brukligt med sång av vinnaren – koltrasten:

Mer att läsa