Gå till innehållet

Våtmarker kan spara miljardbelopp vid översvämningar

Vattenrall i våtmark. Foto: Erik Hansson

Vattenrall i våtmark. Foto: Erik Hansson

En ny studie från USA har kommit fram till att de få våtmarker längs med kusterna vid New York och New Jersey minskade de materiella skadorna från orkanen Sandy med över 5 miljarder kronor.

Tack vare de våtmarker som finns i området minskade de materiella skadorna med 621 miljoner dollar (ungefär 5,5 miljarder kronor). I snitt minskades skadorna med mer än 10 procent och i Maryland var effekten nästan 30 procent. Rapportens författare kallar våtmarkerna för “naturliga försvar” mot naturkatastrofer och menar att de är effektivare än man tidigare trott.

– Det var oväntat att upptäcka att våtmarker är så effektiva för att minska de materiella skadorna från orkaner och stormar, säger Siddharth Narayan, vid University of California Santa Cruz (UCSC) och huvudförfattare till studien.

LÄS ÄVEN: • Naturlig översvämningsbekämpning i Storbritannien sparar stora summor

Det som framför allt förvånade forskarna var att våtmarkerna stod för en så pass stor skadereducering trots att de till stora delar är borta från kusterna kring New York och New Jersey. Även små våtmarker ger enligt rapporten ett viktigt skydd och det gäller inte bara mot orkaner – även stormar stoppas effektivt av våtmarkerna.

Källa: Nature.org

Mer att läsa