Gå till innehållet

Värmländsk skogsägare skänker 3000 hektar skog till WWF:s rovdjursarbete

Varg (i hägn). Foto: Frida Hermansson 

En privatperson i Värmland har testamenterat nästan 3000 hektar skog till Världsnaturfonden. Skogsägaren och lantbrukaren har satt som krav att pengarna används för att bevara stora rovdjur i Sverige och internationellt.

– Det här händer ju inte varje dag, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare på Världsnaturfonden.

Gåvan, som enligt P4 Värmland kan vara värd över 100 miljoner kronor, består av nästan 3000 hektar natur, uppdelad i 20 olika fastigheter. I testamentet står det att skogarna ska säljas och att pengarna ska gå till Världsnaturfondens arbete för stora rovdjur.

LÄS ÄVEN: • Överraskande miljonarv till Naturskyddsföreningen

– Det kommer ge betydligt mer resurser till vårt samlade arbete för stora rovdjur. Vi har inte bestämt exakt hur vi ska använda pengarna, men idag jobbar vi i Sverige framför allt med påverkansarbete. Gåvan gör att vi kan jobba betydligt mer praktiskt för att minska konflikter i rovdjursfrågor. Vi skulle till exempel kunna bidra med stängselarbete och inventeringar, men vi har inte spikat exakt vad vi kommer göra än, förklarar Peter Westman.

Tanken var från början att sälja alla områden till Naturvårdsverket för att de skulle kunna göra naturreservat av dem. Myndigheten var mycket intresserad och det fördes diskussioner under nästan ett års tid. I slutet av 2018 såldes åtminstone sex av fastigheterna.

LÄS ÄVEN: • Testamente ser till att Karlskronas fåglar inte svälter på vintern

– Sedan kom Moderaternas och Kristdemokraternas budget där anslaget till naturen halverades. Då kunde inte längre Naturvårdsverket prioritera den här frågan. Även om delar av budgeten nu återförts, kan vi inte vänta längre. Vi kommer sälja merparten av områdena på den öppna marknaden.

Naturvårdsverket är dock fortfarande intresserade av två områden som verkar ha höga naturvärden och är lämpliga som naturreservat. Det ena är på ungefär 500 hektar.

Mer att läsa