Gå till innehållet

Beslut om vargjakten skjuts upp

Varg i Dalarna. Foto: Marie Gillander

Varg i Dalarna. Foto: Marie Gillander

Förvaltningsrätten har beslutat om en “inhibition” för den planerade vargjakten i vinter. Det betyder inte att jakten upphävs, enbart att verkställigheten har skjutits upp och att det är mindre troligt att den blir av. Slutgiltigt beslut är ännu inte fattat. Överklagan från de svenska miljöorganisationerna lyckades därmed.

Enligt Jan Darpö, som är professor i miljörätt vid Uppsala universitet, är många av de argument som Förvaltningsrätten använde för att underkänna 2013 års licensjakt fortfarande giltiga.

Beslutet beklagas av Jägareförbundet:
– Jag kan bara konstatera att bevarandeorganisationerna inte tar ansvar för viltförvaltningen. De vill göra juridik av förvaltningen, vilket är beklagansvärt och anmärkningsvärt, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd.

Naturskyddsföreningen är dock nöjda. Deras ordförande Mikael Karlsson säger till Aftonbladet:
– Vi är mycket nöjda med rättens beslut. Vi räknade med att det skulle bli så här, eftersom beslutet att stoppa fjolårets jakt fortfarande är under rättslig behandling.Dessutom har EU sedan länge haft invändningar mot regeringens försök att få till stånd jakt. Ändå envisas regeringen med nya försök gång på gång.

Naturvårdsverkets sektionschef Gunilla Skotnicka säger till Aftonbladet:
– Vi tycker att jakten är en viktig del av förvaltningen av vargstammen och är inte nöjda med dagens beslut. Inhibitionsbeslutet går att överklaga. Vi ska först läsa beslutet ordentligt och sedan ta ställning till hur vi går vidare.

Det återstår fortfarande att se vad EU-kommisionens granskning av jakten kommer fram till.

Artikeln uppdateras fortlöpande.

Källa: Ekot , Svensk Jakt, Aftonbladet och Ekot

Mer att läsa