Gå till innehållet

Vargar nu etablerade i Stockholmstrakten – alfatiken skjuten

Varg i Finland. Foto: Linda Jonasson http://www.natursidan.se/fotografer/naturfotograf-linda-jonasson/

Varg i Finland. Foto: Linda Jonasson 

Vargar har etablerat sig i Stockholmstrakten och ett av paren ska ha fått valpar. På morgonen den 29 september sköts alfatiken i Sjundareviret. Den ska ha attackerat en hund och då skjutits lagligt av en jägare enligt paragraf 28 i jaktförordningen som innebär “skyddsjakt på enskilt initiativ för att freda tam- och husdjur”

Hunden ska ha undkommit utan skador och angreppet skedde inte vid någon av de gårdar som den senaste tiden har drabbats av vargangrepp.

– Vår bedömning är att tiken är fälld med stöd av paragraf 28, och djuret har nu förts till Statens Veterinärmedicinska Anstalt för närmare undersökning, säger Arne Söderberg på Länsstyrelsen Stockholm.

Enligt Svensk Jakt har polisen under kvällen gjort en husrannsakan hos skytten och beslagtog vapen, telefon och dator. Mannen är misstänkt för grovt jaktbrott.
– Jag kan inte kommentera vilka åtgärder som vidtagits i utredningen, men jag kan bekräfta att en förundersökning om misstänkt grovt jaktbrott har inletts. Vi får sedan se vad utredningen leder till, för man är inte med automatik skyldig bara för att en förundersökning inletts, säger Albin Näverberg, Stockholmspolisens presstalesman till Svensk Jakt.

Uppdaterat 13 augusti 2015: Länsstyrelsen menar att skyddsåtgärder i området inte fungerat och har därför beslutat om skyddsjakt på en vuxen varg i reviret, förutsatt att den inte är följd av valpar. Beslutet kan överklagas till Naturvårdsverket. Källa: SVT

Uppdaterat 16 juli 2015: Enligt länsstyrelsen i Stockholm finns det för närvarande mellan fyra och sex vargar i Stockholms län och i ett av reviren finns troligen valpar. Det förekommer en del rapporter om varg i norra delen av länet, men de bekräftade fynden finns i de södra delarna.

– Dels har vi vargreviret i Sjundaområdet, sedan har vi även en varg som rör sig på Mälaröarna, säger Mikael Fransson som arbetar med rovdjursfrågor vid Länsstyrelsen, till P4 Stockholm.

Dessvärre har vargarna bara de senaste veckorna dödat över 40 får i Gnesta-reviret söder om Stockholm. Enligt Mikael Fransson är det enda tillförlitliga sättet att skydda djuren ordentliga stängsel med ström.

Uppdaterat 8 jan 2015: Under veckan låg snön i Södermanland och då kunde länsstyrelsen spåra två vargar i området som verkar ha revirmarkerat tillsammans. Det återstår nu en DNA-analys för att avgöra om det är ett revirmarkerande par.

Uppdaterat 3 dec 2014: Länsstyrelsen i Stockholm har nu bekräftat att en av vargarna i Stockholmstrakten är från Värmland och föddes 2013. Pappan är den så kallade Rialahannen som 2009 bildade ett revir i Stockholmstrakten med en hona. De fick två valpkullar innan honan plötsligt försvann.

Rialahannen sköts under den så kallade paragraf 28 när han anföll en jakthund vintern 2011-2012.

Det är ännu oklart om vargarna bildat ett nytt revir söder om Stockholm.

Tidigare nyhet 2 nov 2014: Enligt flera vittnesrapporter och delvisa bekräftelser från länsstyrelsen finns det nu ett vargpar några mil sydväst om Stockholm, i Gnesta-trakten.

I mitten av augusti dödades sex får i området och även om angreppet först bedömdes vara gjort av lodjur har länsstyrelsen tänkt om efter att vargspillning konstaterats en bit därifrån. Spillningen kom från en ung varghane född i Sandsjöreviret i Värmland 2012 eller 2013 och i våras konstaterades det att en vargtik som föddes i Forshagareviret i Värmland 2013 befann sig i området.

Sedan dess har flera observationer av vargar gjorts i området, men de flesta har inte kunnat säkras av länsstyrelsens spårare och det bör påpekas att många vargobservationer gjorda av allmänheten visar sig vara lösspringande hundar.

Enligt Svenska Rovdjursföreningen är det “nästan dagliga kontakter med varg väster om Järna ner [sic] mot Nykvarn” (Nykvarn ligger norr om Järna), men att länsstyrelsen “vill ha både hängsle och livrem innan de uttalar sig” med säkerhet om det är en eller två vargar i området.

Källor: Länsstyrelsen, Svenska Rovdjursföreningen, Rovobs

Mer att läsa