Gå till innehållet

Varg upptäckt i Stockholm igen

Vargen i Stockholm 2 maj. Foto: Peter Andersson

Under eftermiddagen onsdag den 2 maj upptäcktes en varg i Stockholmsområdet. Den sågs av flera personer och det togs även bild på vargen. “Vill man vargen väl ska man låta den vara”, säger rovdjursexpert.

– När vargarna är ute och vandrar kan det hända att de rör sig i närheten av städer där det finns mycket rådjur. Förhoppningsvis är den bara här och vänder. Imorgon kan den vara borta därifrån, men om det är en tik och det finns bra med bytesdjur kan den stanna ett tag, säger Jan Bergstam, ordförande i Rovdjursföreningen.

LÄS ÄVEN: • Vargen söder om Stockholm har skjutits

Han berättar att tikar och fjolårsvargar är hänvisade till byten som rådjur eftersom de inte kan ta älgar på egen hand. Då kan ensamma vargar också stanna i naturområden med gott om rådjur. När vargarna bildat par kan de jaga tillsammans och ta större byten.

Peter Andersson såg vargen i flera minuter sammanlagt. Foto: Peter Andersson

Det är inte första gången som en varg befinner sig i Stockholmstrakten. Under andra halvan av 2017 uppehöll sig en varg i södra delarna av Stockholm. I början av 2018 sköts den då länsstyrelsen tyckte att den varit för orädd mot människor.

– Det finns ingen anledning till oro. Det har aldrig hänt något när vargar kommit in i sådana här områden, säger Jan Bergstam.

LÄS ÄVEN: • Obduktion visar: Vargen söder om Stockholm skjuten tidigare

Hur ställer du dig till att folk åker dit och försöker få syn på den?
– Vill man vargen väl ska man låta den vara. Den måste få välja själv hur den ska ta sig därifrån. Det är inte tillåtet att störa vilda djur.

Mer att läsa