Gå till innehållet

“Vanvittig fedt” – dansk forskare om koltrast med gps-sändare

Koltrast. Foto: Daniel Pettersson

Tekniken har utvecklats snabbt till att göra mindre och mindre gps-sändare. Nu kan även koltrastar förses med sändare och för första gången har en av dem kunnat följas på sin färd från Danmark över Nordsjön till Storbritannien.

– Vi kunde se att den letade efter föda och åt sig fet runt Råbjerg, eftersom den visste att den skulle iväg på en längre tur. Därefter “tog fanden ved den”, och tolv timmar senare var koltrasten två tredjedelar över Nordsjön. “Det er vanvittig fedt”, säger Simon Christiansen, naturvägledare och föreståndare vid Skagen fågelstation, till DR.dk.

Att koltrastar flyger över Nordsjön till Storbritannien var känt sedan tidigare. Det Simon Christiansen tycker är vansinnigt fett är att de nu kan sätta sändare även på mindre fåglar och därmed följa några av koltrastarnas resa relativt exakt med hjälp av den lite drygt 4 gram lätta gps-sändaren. Forskarna kan bland annat se hur snabbt de flyger över Nordsjön och vilken höjd de flyger på.

Den aktuella koltrasten är bara en av 500 som fått små gps-sändare i Europa. Även svenska forskare är inblandade i projektet som kallas Icarus. De, och många andra sändarförsedda fåglar, kan följas via gratisappen Animal Tracker.

Källor: Skagen fuglestation och DR

Mer att läsa