Gå till innehållet

Vanliga bekämpningsmedel förbjuds i trädgårdar och parker

Vildbi. Foto: Erik Hansson

Regeringen har fattat beslut om ett förbud mot användning av vanliga bekämpningsmedel i bland annat trädgårdar, skolgårdar, lekplatser och parker. Ett besked som tas emot av glädje av Naturskyddsföreningen.

– Det är verkligen fantastiska nyheter för bina! Naturskyddsföreningen har jobbat länge med att minska användandet av medel som hotar den biologiska mångfalden och våra kära pollinatörer. Nu förväntar vi oss att regeringen satsar på en tuffare kemikaliepolitik även inom jordbruket, där den absolut största användningen sker, skriver Naturskyddsföreningen i en kommentar.

Förbudet gäller fyra sorters bekämpningsmedel. Bland annat de vanliga, men hårt kritiserade och bidödande ämnena glyfosat och två neonikotionoider. Det innebär att bland annat Roundup, Raptol Insekt Effekt, Substral Insektsmedel spray, Pyretal Spray, Provanto spray förbjuds för användning från och med den 1 oktober i exempelvis trädgårdar, parker, lekplatser, koloniträdgårdar och skolgårdar.

Kan vara skadliga även för människor
Anledningen som anges av regeringen är att medlen är giftiga och att användning kan vara skadlig för både den omgivande miljön och för människors hälsa, inte minst känsliga grupper som barn och gravida.

– Jag ser detta som ett viktigt steg på vägen mot en giftfri miljö. Genom beslutet skyddar vi känsliga grupper som barn och gravida, samtidigt som vi minskar påverkan på miljön, säger miljö- och klimatminister Per Bolund.

Vissa undantag finns
Men det är inte ett komplett förbud. Vissa bekämpningsmedel som innebär en “begränsad risk för människors hälsa och miljön” får fortfarande användas i trädgårdar och parker, enligt ett nytt beslut från Kemikalieinspektionen.

– Undantagen gör det möjligt att tillåta en fortsatt användning av vissa växtskyddsmedel i våra trädgårdar och liknande områden. Vi ställer nu högre krav på vilka verksamma ämnen som får ingå i dessa medel. Detta innebär att riskerna kan minimeras, säger Peter Bergkvist, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen

Dessa medel kan fortfarande finnas att köpa i butik, men de får inte användas inom de områden som omfattas av regeringens förbud. Kemikalieinspektionen gör enligt Ekot bedömningen att dessa produkter kommer att fasas ut eftersom de inte får användas.

Källor: Regeringen, Kemikalieinspektionen och Ekot

Mer att läsa