Gå till innehållet

USA tillåter åter bidödande bekämpningsmedel – för att underlätta jakt

Humlor drabbas hårt av  neonikotinoider. Foto: Erik Hansson

Obama-administrationen införde förbud i USA mot bekämpningsmedel som i en lång rad forskningsrapporter kopplats till minskande bipopulationer. Nu häver hans efterträdare förbudet, trots hård kritik från forskare och miljöorganisationer. Motivet är att jakt på flyttfåglar ska prioriteras.

Det blir nu tillåtet att använda hårt kritiserade bekämpningsmedel mot insekter som även drabbar exempelvis bin, humlor och fåglar i vissa skyddade områden. Det har tidigare varit tillåtet att odla i dessa områden för att producera mer föda åt vilda djur, men anledningen till att Trump-administrationen nu även häver förbudet mot exempelvis neonikotinoider är för att underlätta jakt.

LÄS ÄVEN: • Humleexperten Dave Goulson om jordbruk och bekämpningsmedel

Enligt The Guardian har USAs inrikesminister Ryan Zinke gjort utökad jakt på allmänhetens mark till en prioriterad fråga för sin myndighet US Fish and Wildlife Service. Trump-administrationen anser att bekämpningsmedlen, som nu till och med EU förbjudit, behövs för att det ska finnas tillräckligt med föda åt flyttfåglar så som gäss och änder i reservaten. Detta för att dessa arter är uppskattade bland jägare som tillåts skjuta fåglar i vissa reservat.

LÄS ÄVEN: • EU inför förbud mot bidödande bekämpningsmedel

Nu tillåts bidödande bekämpningsmedel i över 50 reservat runt om i USA, trots att en tidigare utredning från 2014 kommit fram till att det gick att odla tillräckligt med grödor i områdena även utan dessa medel.

Källa: The Guardian

Mer att läsa