Gå till innehållet

Upp till kamp – sommarläger i miljöengagemang för ungdomar

Agnes Ozolins, projektledare på Naturskyddsföreningen kansli sydost. Foto: Privat

I sommar anordnar Naturskyddsföreningen ett sommarläger i miljöengagemang för ungdomar under namnet “Upp till kamp“. Under tre dagar får 16-23-åringar lära sig hur de kan påverka, umgås med andra som brinner för miljön och ställa politiker mot väggen. Natursidan har intervjuat initiativtagaren Agnes Ozolins.

Det tre dagar långa lägret i Växjö den 27-30 juni kommer ta upp frågorna klimat, biologisk mångfald och miljöskadliga subventioner, ha workshops, inspirationspass, paneldebatt med politiker och utomhusaktiviteter. Helt enkelt ett fullspäckat läger för den som är miljöintresserade och i åldern 16-23 år.

En av hjärnorna bakom lägret “Upp till kamp” är Agnes Ozolins. Hon har varit intresserad av miljöfrågor sedan hon var barn och tog klivet in i miljörörelsen när hon som 20-åring gick med i Fältbiologerna. Idag är hon 27 år gammal och projektledare på Naturskyddsföreningen kansli sydost.

LÄS ÄVEN: • Vår guide till att engagera sig för att rädda miljön

Är det här första gången ni anordnar Upp till kamp-läger?
– Ja, det är första gången Naturskyddsföreningen ordnar något sånt här. Fältbiologernas arrangerade ett liknande sommarläger 2016, vilket man kan säga är förlagan. Jag var med och arrangerade det lägret också, och denna gången har vi finslipat det som var mindre bra då, samt lagt mer fokus på riksdagsvalet.

För att inspirera deltagarna är flera föreläsare inbjudna. Rebecka Le Moine, som utsågs till Årets miljöhjälte 2017 för sin kamp för biologisk mångfald, samhällsdebattören Stina Oscarson som är författare till boken “Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?”, meteorologen och klimatföreläsaren Elin Sjökvist och Sveriges ungdomsråd (Svung), som kommer föreläsa om hur man kan påverka sina kommunpolitiker.

LÄS ÄVEN: • Skogshjälten som skyddat över 100 skogar drivs av 12-åringen inom sig

Dessutom kommer olika personer från miljörörelsen hålla workshops om opinionsbildning i sociala media, hur effektiva debattartiklar skrivs och vilken roll civil olydnad kan spela i miljökamp.

– Som grädde på moset kommer vi ha en paneldebatt med representanter från riksdagspartierna och Fi med utgångspunkt i deltagarnas frågor om partiernas miljöpolitik. Detta kommer varvas med utomhusaktiviteter, bad och gött häng såklart! berättar Agnes Ozolins.

LÄS ÄVEN: • Jordens Vänners Andrea Söderblom-Tay: Så engagerar du dig för miljön

Agnes berättar om opinionsundersökningarna som visar att miljö och klimat är ungas viktigaste valfråga, och det är något som oroar många. Valrörelsen tycks dock domineras av frågan om integration och invandring.

– Vi vill ge unga en chans att göra sin röst hörd, och att de ska veta hur de kan lyfta och driva viktiga frågor. Vi vill se till att de får utrymme i debatten. Dessutom är det de som är unga idag som kommer behöva leva med konsekvenserna av hur vi hanterar klimatfrågan och andra miljöfrågor idag. Det är otroligt viktigt att de känner att de kan påverka sin framtid tycker jag, säger Agnes Ozolins.

Vad hoppas ni uppnå med lägret?
– Vi vill ge förstagångsväljare en chans att få koll på var de olika partierna står i miljöfrågor, så att man kan göra ett informerat val i september. Vi vill också ge konkreta verktyg, inspiration och självförtroende för att kunna ta miljöfrågan i egna händer. Vi hoppas att våra deltagare ska åka från lägret med känslan av att de kan uträtta stordåd, att de har så mycket makt vid sina fingertoppar som de bara kan sträcka sig ut och ta – för så är det faktiskt! Vi ser det också som ett ypperligt tillfälle att träffa andra miljöintresserade och knyta värdefulla kontakter.

Vad tycker du själv är viktigt att tänka på för någon som vill engagera sig i miljöfrågor?
– Jag tror det är viktigt att tänka på att de som engagerar sig, som skapar opinion och förändrar inte är några supermänniskor med särskilda egenskaper – de är som vem som helst. Alla kan engagera sig och göra skillnad. Det är också viktigt att söka sig till likasinnade så att man kan få kraft och pepp från andra. Det ligger i sakens natur att det kan kännas väldigt tungt ibland, och då är det skönt att ha andra att prata med, som kan peppa, och som man kan planera och genomföra projekt ihop med. Det finns massvis med föreningar och nätverk som hanterar miljöfrågor, och ofta är de fullproppade med fantastiska, drivna människor.

Läs mer och anmäl dig i Facebook-eventet eller Studiefrämjandets sida. Sista anmälningsdag är 20 maj

Mer att läsa