Gå till innehållet

Två misstänkta för omfattande boplundring och insamling av sällsynta fågelägg

Brushane. Foto: Torsten Green-Petersen 

Polisen har efter en utredning som pågått i flera år nu två personer som är på sannolika skäl misstänkte för grovt jaktbrott, grovt artskyddsbrott och jakthäleri för att i tio års tid åkt runt och samlat in fågelägg i Sverige. Det rapporterar Ekot.

Männen ska enligt polisen ha rest runt i fjällkedjan i framför allt Jämtland, Västerbotten och Norrbotten, men även i exempelvis Gävleborg och Öland för att samla in ägg från fågelarter som fjällabb, dubbelbeckasin och brushane. Sammanlagt rör det sig om hundratals äggskal.

LÄS ÄVEN: • Ytterligare två fågelboplundrare riskerar fängelse

Polisen menar att männens äggsamlingar är olagliga, men också att det går att styrka att männen plockat en del av äggen.

LÄS ÄVEN: • Informationskampanj för att få fler att rapportera brott i naturen

Ett åtal förväntas väckas i september. De misstänkta nekar dock till brott.

LÄS ÄVEN: • Fängelse för en av äggsamlarna

Skulle de dömas kan straffet troligen bli något i stil med upp till ett års fängelse eller dagsböter. Det var åtminstone vad tre män dömdes till 2014 efter att ha plundrat fågelbon i bland annat Stekenjokk. Dessa män hade ungefär 6000 ägg i sina samlingar. Boplundringen i Stekenjokk ledde även till att området stängdes av för besökare.

Länsstyrelsen och Naturvårdsverket vill gärna ha hjälp från allmänheten att rapportera in misstänkt agerande i naturen och har dragit igång en kampanj som de kallar Öppet öga.

Källa: Ekot

Mer att läsa