Gå till innehållet

Tredje svartanden någonsin hittad i Sverige

Svartand. Lägg märke till gul näbb, större storlek än gräsand och vitt under vingarna. Foto: U.S. Fish and Wildlife Service via Wikimedia

Svartand. Lägg märke till gul näbb, större storlek än gräsand, jämnt mörkbrun och vitt under vingarna. Foto: U.S. Fish and Wildlife Service via Wikimedia

Igår kväll upptäckte Stefan Risberg en avvikande and bland gräsänderna i Frövisjön norr om Västerås i Västmanland. Något större i storleken, gulare näbb, brunare färg, ingen vit inramning av det färgglada fältet på vingarna och ljus under vingarna. Det spekulerades tidigt att det kunde vara en svartand och därmed Sveriges blott tredje fynd någonsin, de tidigare fynden är från 1997 (Västerbotten) och 1973 (Skåne).

I takt med att fler fågelskådare anlände under kvällen blev artbestämningen säkrad av allt fler och i gryningen på onsdagen den 28 maj upptäcktes svartanden i Frövisjön igen. Då var hundratals fågelskådare på plats.

Svartanden håller normalt sett till i Nordamerika och hybridiserar ofta med gräsänder. De fynd som gjorts i Europa har framför allt varit i de västra delarna som på Island och i Storbritannien.

Den lilla sjön Frövisjön har de senaste åren lockat till sig en hel del rariteter och bara de senaste två åren har där bland annat setts gulkindad kricka, amerikansk bläsand, brun glada, ägretthäger, gråspett och ängshök.

Läs mer:
Alla våra artiklar om rariteter.

Källor: ArtportalenKlubb Frövisjön och Fåglar i Västmanland

Mer att läsa