Gå till innehållet

Tre svenska fågelskådare har slagit Big Year-rekordet i Västra Palearktis

Claes Wikström, Erik Rask och Mårten Wikström under sitt Big Year 2017.

Tre svenskar, Claes Wikström, Mårten Wikström och Erik Rask, genomför just nu ett så kallat Big Year i Västra Palearktis (Europa och norra Afrika). Det finns ett tidigare rekord på 642 arter, men det slog trion redan i somras.

Uppdatering 27 november: Den 20 augusti passerade de 700 arter med en rüppellgam och 25 november såg teamet sin 750:e art – grancanariablåfink på Gran Canaria.

Ett Big Year innebär att man försöker se så många fågelarter som möjligt under ett år inom ett visst geografiskt område. Claes Wikström, Mårten Wikström och Erik Rask har dock inte valt Sverige eller USA som kanske är lite vanligare för en sådan här satsning. Istället har de valt det geografiska området som kallas Västra Palearktis (VP) och som innefattar Europa, norra Afrika och Mellanöstern, samt Azorerna i väst.

LÄS ÄVEN: • Big Year-rekordet i Nordamerika har slagits

Fågelskådning i Marocko. Foto: Claes Wikström

Att se så många fåglar som möjligt under ett år i ett så här stort område innebär en hel del flygande och projektet är inte direkt för folk med klimatångest.
– Tyvärr så går det inte att undvika att flyga under ett sånt här projekt. Vi får hoppas att framtiden erbjuder solcellsdrivna flygplan och elbilar i alla länder, svarar Erik Rask.

LÄS ÄVEN: • Intervju: Nytt världsrekord i antal fåglar på ett år

Hur fick ni idén till ett Big Year VP?
Vi fick idén under en gemensam fågelskådarresa till Texas 2013. I Amerika är ju Big Year ett etablerat koncept, det finns till och med en Hollywoodfilm om det med Jack Black, Owen Wilson och Steve Martin. Vi tyckte det var konstigt att det aldrig gjorts tidigare i VP så vi bestämde oss för att köra, Först var tanken att göra det 2016 men på grund av jobb och lite annat så fick vi skjuta på det till 2017. 

  ni har tagit ledigt från jobb hela året för att maximera skådandet?
– 
Ja det är ett måste. Vi kommer vara borta elva månader ungefär och vår resplan ändras hela tiden för att anpassas efter där fåglarna finns. Vi har planerat resan i flera år så att det skall vara möjligt att vara helt ledig och bara fokusera på fåglarna. 

Kapuggla i Marocko. Foto: Claes Wikström

Hur ser årsplanen ut i stora drag?
– Mycket handlar det om att spendera så mycket tid som möjligt i gränsområdena som Kuwait, Marocko, Ural. Under vintern är det de södra delarna som är i fokus med övervintrande fåglar och sen under de mest intensiva månaderna från mitten av mars till mitten av juni gäller det att vara på bra platser för migration så som Israel, Kuwait och Marocko där arterna koncentreras under en kort period innan de sprider ut sig för att häcka. Under sommaren är det lite lugnare, vi skall jobba in lite svårare häck-arter i medelhavsområdet och atlantöarna. Hösten kommer fokuseras på felflugna fåglar, framförallt amerikanska i Storbritannien och på Azorerna. Men allt beror på väder och hur det gått för oss tidigare under året. Vi följer fåglarna helt enkelt.  

LÄS ÄVEN: • Historien om Sveriges rekordfågelår 2007

I vilket land kommer ni troligen se flest olika arter?
– Svårt att svara på. Det blir ju absolut ett land vi besöker i flytt-tider för då blir det många oväntade arter som trillar in. Marocko ligger nog rätt bra till eftersom vi har så pass lång tid där och Israel är ju ett fantastiskt skådarland med massor av arter som flyttar förbi. I Turkiet i slutet av maj kommer vi nog också få en hel del arter. Vi har inte räknat på det så noga eftersom det inte är relevant för årslistan. Vi får räkna på det i efterhand. 

Kelptrut – en art som vanligen lever i Sydamerika eller längs södra Afrikas kust. Foto: Claes Wikström

Hur många arter tror ni är rimligt att se?
Målet är att se över 700 arter under året. Jag tror vi landar någonstans mellan 710 och 730 arter. Men det beror framförallt på hur bra hösten blir på Azorerna. Om vädret blir rätt så hamnar stora mängder amerikanska arter där under flytten och då får vi nog en riktigt bra slutsumma. Vi har räknat och gjort noggranna efterforskningar på alla arter som vi har chans på att se under året. Den listan ligger på 712 arter men då räknar vi inte med några rariteter vilket vi garanterat kommer få en en hel del av under året. Men sen är det troligt att vi också missar några av de vanligare arterna. Några arter så som kabylnötväckan i Algeriet har vi bestämt att vi struntar i helt och hållet och vitnäbbad islom kommer vi nog missa också trots att det ses flera varje år i Sverige. 

Hittills går det enligt planerna. Redan i mars har de fått ihop 400 arter. De började året med nästan tre veckor i Kuwait och fortsatte sen till England och Skottland för att kolla ett helt gäng amerikanska rariteter som spenderade vintern där. Bland annat trädmås, kamskrake och stillahavlom. Därefter skådade de i södra Sverige med fokus på att se den övervintrande svartanden och sibirisk järnsparv.

Det är inte bara fåglar som skådas under ett helt år i naturen. Här en afrikansk guldschakal i Marocko. Foto: Claes Wikström

Har du någon speciell art som du suktar efter extra mycket?
– 
Det finns otroligt många men en som jag hoppades väldigt mycket på och som vi faktiskt fick se nu i februari var guldnattskärra i Västsahara. En art som väldigt nyss vandrat upp söderifrån och börjat häcka i området. Det finns kanske två par eller så i hela området. En annan art som jag verkligen ser fram emot är rubinnäktergal i Uralbergen i juni. En art som skulle kunna dyka upp i Sverige någon dag och som jag drömt om när jag skådat på öarna i Stockholms skärgård om höstarna. 

Förutom att se så många arter som möjligt – finns det något annat motiv bakom Big Year VP?
– 
Äventyret som helhet, att besöka alla otillgängliga platser och vara ute i naturen så mycket under ett år är väl en lika stor anledning till att vi gör det här som fåglarna och våran årslista. Fåglarna blir som en ursäkt att säga upp sig från jobb och bara ägna sig åt naturen ett helt år. Det är fantastiskt. Sen hoppas vi att det här skall öka intresset för fågelskådning i området och därmed också bidra till en ökad ekoturism och skydd för viktiga områden i Västra Palearktis. Förhoppningsvis blir det en trend och mer utbyte mellan fågelskådare från hela området. Vi har ju följare från hela världen och försöker uppdatera hemsida och Facebook så mycket som möjligt så att alla kan hänga med på alla våra äventyr och galna strapatser och få kommentarer på det. Det sociala delen absolut en stor drivkraft. 

Sudanguldsparv i Marocko. Foto: Claes Wikström

Det märks också på deras Facebook-sida. Fågelskådare från många olika länder kommer med tips och hjälper till när det behövs. Som när de var på väg hem från Marocko och Västsahara där de bland annat lyckades återfinna svartvit kråka som annars bara finns söder om Sahara och kelptrut som annars finns längs södra Afrikas kust och i Sydamerika. Trion hade fem timmars mellanlandning i Amsterdam och blev då upplockade av fågelskådaren Arjan Dwarshuis, som slog världsrekord förra året då han såg 6833 arter under ett år i hela världen.

– Arjan tog oss med på en galen runda med extrem tidspress men vi lyckades se brun törnskata, som flugit fel från Kina, buffelhuvud (från Amerika) och nilgås på tre timmar och hann till och med äta en god middag innan vårt flyg tog oss hem till Sverige igen, berättar Erik Rask.

Följ Claes Wikströms, Mårten Wikströms och Erik Rasks äventyr via:
Facebook: https://www.facebook.com/bigyearwp/
Deras hemsida: 
http://www.bigyearwp.com/

Mer att läsa