Gå till innehållet

Tre spännande fåglar i landet idag

Balearisk lira. Foto: Ingvar Torsson

Balearisk lira. Foto: Ingvar Torsson

Fågeldagen 18 augusti 2014 började fint. Redan strax innan halv sju på morgonen upptäcktes en balearisk lira utanför Nidingen. Normalt sett lever liror långt ut till havs, men vid hårda västvindar blåser de ofta in mot västkusten. Det är dock inte ofta just baleariska liror kommer hit. Det var två år sedan sist och även då sågs den från Nidingen. Läs mer om den baleariska lirans upptäckt och framfart i den här artikeln.

Styltsnäppa. Foto: Len Blumin via Wikimedia

Styltsnäppa. Foto: Len Blumin via Wikimedia

Tjugo i tio upptäcktes en trolig styltsnäppa stå och sova i Hornborgasjön. Den var kvar till 10:10 då den flög iväg och även om den möjligen är kvar i området så har den inte setts sedan dess. Artbestämningen har diskuterats flitigt utifrån de få bilder som togs, men om det var en styltsnäppa så var det Sveriges blott femte fynd av denna arktiska vadare.

Tygeltärna. Foto: Aviceda via Wikimedia

Tygeltärna. Foto: Aviceda via Wikimedia

Sist, men inte minst, larmades en tygeltärna ut från Falsterbonäset på kvällen. Den flög söderut och ska ha setts av personal på fågelstationen vid halv sju-tiden. Om fyndet godkänns är det Sveriges tredje fynd. Det andra gjordes 2010.

Källor: Bird Alarm, Artportalen och SOF

Mer att läsa