Gå till innehållet

Trädgårdsväxten som hotar alvarets ekosystem

Att hitta plantskolor som säljer spärroxbär är inte svårt. Men trädgårdsväxten orsakar problem. SVT Småland rapporterar att den sprids på alvaret på Öland “i raketfart” och att det kan få stora konsekvenser.

Spärroxbär sprids från trädgårdar ut på alvaret via fåglar som äter bären och sedan bajsar ut fröna på alvaret. Där kan de på sina håll etablera sig så kraftigt att oxbären konkurrerar ut andra arter och därmed hotar den biologiska mångfalden och kan rubba ekosystemet på alvaret.

Länsstyrelsen vädjar nu om hjälp. Dels genom att be trädgårdsägare att inte välja att ha spärroxbär eller någon annan av de nästan 20 arter oxbär som är med på risklistan. Eftersom de sprids med fåglar är det en rekommendation som inte bara gäller dig med trädgård intill alvaret.

Ett annat sätt att hjälpa till är att rapportera in fynd av oxbär på alvaret, antingen direkt till Länsstyrelsen eller via Artfaktas system.

– Det är till stor hjälp om alla som ser den på alvaret rapporterar in fynden till oss. Det hjälper oss att vara på tårna med att bekämpa växten,säger Patrick Isendahl, biolog vid Länsstyrelsen i Kalmar län, till SVT Småland.

Enligt Den virtuella floran finns det 261 arter oxbär, men bara fyra arter som anses inhemska i Sverige; alvaroxbär (C. canescens), skånskt oxbär (C. kullensis), svartoxbär (C. niger) och rött oxbär (C. integerrimus).

Källa: SVT Småland

Mer att läsa