Gå till innehållet

Talgoxhonor har betydligt bättre minne än hanarna

Talgoxe. Foto: Zsombor Károlyi

Talgoxe. Foto: Zsombor Károlyi

Forskare vid Lunds universitet har kommit fram till att talgoxhonor är “långt före” hanarna när det gäller att komma ihåg var mat är gömd.

Anders Brodin och Utku Urhan har studerat talgoxars minne och kommit fram till att talgoxhanar kommer ihåg var andra fåglar placerat mat i 15 procent av fallen. Honorna däremot mindes platsen hela 40 procent av gångerna, vilket gör dem lika framgångsrika minnesmässigt som typiska samlande fåglar som entitor.

Forskarna tror att skillnaden beror på att de dominanta hanarna tar för sig först när det finns mat att dela och att honorna därför tvingats utveckla andra fördelar, som till exempel att minnas var de kan komma åt föda från andra fåglars gömmor.

– Hanarna har en mer pålitlig födokälla, men honor som är lågt i rang måste komplettera sin föda genom att stjäla mat från andra. Därför kan ett bra minne vara viktigt för att stilla hungern, säger Anders Brodin.

– Det kan också gynna honorna i ett bredare perspektiv. Honor kan välja att ignorera mat som de hittar när hanar är i närheten. Om hon återvänder senare när hanen inte är kvar minskar hon risken att maten stjäls av hanen, berättar Utku Urhan.

En talgoxhona skiljs från hanarna på ett smalare svart band från hakan till buken. Bandet är dessutom uppbrutet längre ner på magen medan hanarna har ett brett band hela vägen.

Källa: Science Daily

Mer att läsa