Gå till innehållet

Klart: Ojnareskogen och Bästeträsk skyddas

Polisinsats mot protesterna i Ojnareskogen. Foto: Salomon Abresparr via Wikimedia

Polisinsats mot protesterna i Ojnareskogen. Foto: Salomon Abresparr via Wikimedia

Idag meddelade regeringen på en presskonferens att hela området kring Bästeträsk och Ojnareskogen på norra Gotland föreslås bli Natura 2000-område.

Beskedet möttes av glädjerop från Sveriges naturorganisationer.

– Det är otroligt glädjande att vi nu kan ana slutet på den segslitna striden om Ojnareskogen. För WWF är det självklart att detta unika område ska skyddas både för sin unika natur och dess betydelse för vattenförsörjning för både människor, djur och natur. Vi hoppas nu att Naturvårdsverket och Länsstyrelsen går vidare och gör nationalpark av området som planerat, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

– Jag hoppas att dagens beslut signalerar en start på ny epok där jobbpolitik och långsiktigt hållbar förvaltning av naturen kan kombineras. I det här fallet rör det sig om natur som kommer att vara en tillgång för den expanderande turistnäringen på Gotland i all framtid. Dagens beslut är framför allt en seger för gotlänningarna, säger Johanna Sandahl, ordförande på Naturskyddsföreningen.

Förutom skyddet, som troligen stoppar Nordkalks planer på ett nytt 170 hektar stort kalkbrott och SMA Mineral AB:s planer på att utvidga ett befintligt kalkbrott, presenterade regeringen ett jobbpaket och arbetsmarknadsåtgärder för Gotland värt 100 miljoner kronor. Det finns i dagsläget dock ingen tidsplan för detta paket.

Totalt föreslår regeringen 15 Natura 2000-områden för Gotland. Landshövding Cecilia Schelin Seidegård vill jobba vidare med att området kring Bästeträsk ska bli nationalpark.

Det som återstår efter regeringens beslut är den pågående processen i Mark- och miljööverdomstolen, en instans som Svenska Botaniska Föreningen menar är jävig då tre av de högsta cheferna för Svea Hovrätt och Mark- och miljööverdomstolen varit domare i tidigare rättegångar och då dömt i Nordkalks fördel. Flera bedömare som DN har pratat med tror dock att domstolen kommer att ta hänsyn till regeringens beslut.

Läs mer: 
Så banar Sverige väg för en gruvboom

Källor: Dagens Nyheter och Sveriges Radio

Mer att läsa