Gå till innehållet

Svenskt bolag kopplat till känd, instängd späckhuggare

Späckhuggare i Miami Seaquarium. Arkivfoto: Pietro – Own work, CC BY-SA 3.0

För nästan exakt 50 år sedan tillfångatogs en späckhuggare som skulle komma att kallas Lolita. Sedan dess har hon hållits i en liten bassäng i Miami Seaquarium och uppträtt för tusentals besökare. En uppmärksammad kampanj försöker få djurparken, som har svenska ägare, att släppa Lolita fri.

Mellan 1960 och 1976 tillfångatogs många späckhuggare i nordvästra USA och såldes till djurparker. Alla av dem har dött vid det här laget utom en. Lolita uppträder fortfarande i sin lilla bassäng på Miami Seaquarium. Hon har inte bara blivit känd för djurparkens besökare utan också för människor över hela världen på grund av att djurrättsorganisationer kampanjar för att hon ska släppas fri. Hon är även huvudperson i dokumentärfilmen “Lolita: Slave to Entertainment” med undertiteln “she’s dying to amuse you” och 2019 släpptes även en bok om henne “A Puget Sound Orca in Captivity-the Fight to Bring Lolita Home”.

De senaste åren har också tusentals människor protesterat mot att den över 50-åriga späckhuggaren fortfarande hålls i fångenskap och behöver utföra sina shower. Hittills har inte Miami Seaquarium lyssnat på protesterna.

Djurrätts- och späckhuggarorganisationer har kämpat i 20 år för att Lolita ska släppas fri och det har tagits fram en plan för hur ett frisläppande kan ske stegvis. Även ursprungsbefolkningen Lummi nation är engagerade. De anser sig ha nära band med Lolita och planerar att stämma Miami Seaquarium om de inte släpper henne.

Djurrättsorganisationen Peta har också lämnat in en stämningsansökan mot Miami Seaquarium för djurplågeri eftersom de anser att Lolita hålls i en alldeles för liten bassäng utan skydd från solen och utan lämpligt sällskap.

Svenska ägare
Det finns numera även en tydlig svensk koppling i den här historien. Miami Seaquarium ägs av Parques Reunidos som 2019 köptes av det svenska riskkapitalbolaget EQT. EQT äger även svenska företag som Anticimex, IP-only och flera fastighetsbolag.

På lördag den 8 augusti är det 50 år sedan Lolita togs tillfånga och förutom namninsamlingar och protestlistor kommer det även ske en lång rad events för att uppmärksamma Lolitas situation, arrangerade av Orca Network, Until lolita is Home, Dolphin project och Peta.

Källor: Miami News Times och Seattle Times

Mer att läsa