Gå till innehållet

Svensk historisk pilgrimsfalk fångad och frisläppt i Marocko

Pilgrimsfalken CX. Foto: Anders Nylén

Pilgrimsfalken CX. Foto: Anders Nylén

Vi har tidigare skrivit om den fascinerande historien bakom den första pilgrimsfalkhäckningen i Västmanland på 60 år (klicka här). Nu har berättelsen om den tuffa och historiska pilgrimsfalkhanen CX blivit ännu mer otrolig när han hittats i Marocko.

Efter att ha sett till att Västerås fått se sin första kull pilgrimsfalkar på 60 år tillsammans med honan BH (ringmärkt i Småland) dröjde sig hanen CX kvar i staden till i oktober i år. Sedan dess har bara honan setts till när hon fångat duvor och änder i centrala Västerås.

Pilgrimsfalken CX med Västerås i bakgrunden. Foto: Anders Nylén

Pilgrimsfalken CX med Västerås i bakgrunden. Foto: Anders Nylén

Plötsligt kom dock en oväntad rapport om CX. Från Marocko. Daniel Green, en av de drivande personerna i Projekt pilgrimsfalk i Västmanland, berättar:

– Smått otroligt fynd och händelse. Vår tuffe falkhanne som har hållt Västerås i ett järngrepp de senaste åren och 2015 blev pappa till de första vildfödda pilgrimsungarna i Svealands lågland på 60 år, har alltså blivit fångad i Marocko men också frisläppt.

Det visade sig att CX fångats den 18 december 2015 av en person som hade tänkt sälja honom till falkenerare, men tack vare fågelvännen Karim Rousselon slapp CX sluta sina dagar som husdjur.

Karim Rousselon jobbar i Marocko med att föda upp rovfåglar så som jaktfalkar, pilgrimsfalkar och berberfalkar åt framför allt arabiska falkenerare. Genom att köpa falkar från Karim minskas risken att de istället köper fångade vilda falkar, vilket hotar de frilevande falkpopulationerna.

– Tyvärr fortsätter vissa personer i Marocko att fånga och sälja falkar illegalt, berättar Karim Rousselon. Jag känner de flesta av dem och är relativt välinformerad. Personen som fångade CX släppte pilgrimsfalken eftersom jag känner honom, eftersom CX var ett vuxet avelsdjur och eftersom jag gav honom ekonomisk kompensation.

Som om inte räddningen av CX i Marocko var tillräckligt sensationell är det dessutom det blott andra fyndet av en ringmärkt pilgrimsfalk söder om Medelhavet, enligt Tuomo Kolehmainen på Naturhistoriska Riksmuseet.

CX var enligt Karim Rousselon i utmärkt form när han fångades och släpptes sedan på samma plats. Förhoppningsvis hittar han i vår tillbaka till Västerås och sin partner BH så att de kan fortsätta framgångssagan Projekt pilgrimsfalk i Västerås.

Läs mer:
Så blev Västerås till slut med pilgrimsfalkar.

Mer att läsa