Gå till innehållet

Succé för Fågelsångsnatten – ökat intresse för Naturmorgon

Hjälstaviken-teamet (Didrik Vanhoenacker, Lena Näslund och ljudteknikern Andreas Tosting) cyklade runt för att höra fåglar som kornknarr, gräshoppssångare och rördrom. Foto: Andreas Tosting/Sveriges Radio

Nästan en halv miljon personer lyssnade i år på Naturmorgons specialsändning Fågelsångsnatten. Direktsändningen med fågelsång från hela landet i fokus lockade också betydligt fler lyssnare än en vanlig P1-natt.

460 000 personer lyssnade någon gång under natten till den 29 maj på Fågelsångsnatten. Det blev inte bara en succé för radiokanalen P1:s nattlyssning (45 procent mer än normalt) – även Naturmorgons poddversion ökade sin digitala räckvidd under vecka 21 med ungefär 60 procent jämfört med tidigare veckor under 2021.

Årets sändning blev något mer påkostad än fjolårets premiärsändning.

– I år satsade vi på ljudet, med kompetenta ljudtekniker utposterade på samtliga sändningsplatser. Att fånga in direktsänd fågelsång är både oförutsägbart och komplicerat. Det går inte att regissera fåglarna! Ändå kunde vi bjuda på bland annat rödbenornas intensiva nattkonsert på Öland, märkliga symaskinsljuden från nattsångarna i Hjälstaviken och inte minst en flödigt försommarvacker småfågelskör med trädgårdssångare och koltrastar i Osaby i Småland. Allt i direktsändning, säger Helena Söderlundh, producent för Fågelsångsnatten.

Reporter Lisa Henkow och expert Elsy-Britt Schildt rapporterade från den rika fågelkonserten vid Stenåsabadet på Öland. Läs en intervju med Elsy-Britt Schildt här. Foto: Sofie Ward/Sveriges Radio

Programledaren Mats Ottosson tycker att de nu börjat hitta formen för programmet med “längre sjok av fågelsångslyssning och – som höjdpunkt – en timmes oavbruten fågelsång mellan 04 och 05”.

– Jag blev själv väldigt berörd, det var som att lyssna på en direktsändning av själva livet. Vi har förstått på reaktionerna att många lyssnare kände likadant, säger han.

Efter bara två år verkar Sverige ha fått ännu en högtidsdag för naturen att samlas kring.

– Vi har haft en liten liten förhoppning att Fågelsångsnatten ska bli en lägereld. Och så blev det så, säger Jenny Berntson Djurvall, programledare för Fågelsångsnatten.

Missade du Fågelsångsnatten? Lyssna här under eller som podd:

 Dessutom finns ett klipp med enbart fågelsång från olika håll i landet:

Källa: Pressmeddelande från Sveriges Radio

Mer att läsa