Gå till innehållet

Stora saneringskostnader efter gruvbolag i konkurs

I veckan försattes bolaget Lappland Goldminers i konkurs. Kvar finns en stor outnyttjad gruva och saneringskostnader på 100-200 miljoner kronor och ytterligare 1 miljon i månaden för att förhindra giftläckage. Kostnader som nu skattebetalare måste stå för.

Sala silvergruva, en betydligt mer långsiktig investering än dagens gruvor. Foto: Erik Hansson

Sala silvergruva, en betydligt långsiktigare investering än dagens gruvor. Foto: Erik Hansson

Lappland Goldminers hade storslagna planer för sex år sedan. De skulle skapa en av Europas största guldgruvor och flera mindre gruvor längs den så kallade “guldlinjen” genom Västerbottens inland. Gruvbolaget fick klartecken av Miljödomstolen, men tre markägare protesterade mot planerna som de menade skulle förstöra naturen.

Även Naturvårdsverket överklagade beslutet eftersom de ansåg att bolaget inte skulle ta hand om avfallet från gruvan tillräckligt bra. En oro som skulle visa sig befogad.

Det som idag återstår av Lappland Miners planer är ett 1,5 kvadratkilometer stort dagbrott med omfattande metalläckage. Läckage som hotar naturen i området och kommer kosta mellan 100 och 200 miljoner kronor att sanera i efterhand och dessutom 1 miljon kronor i månaden för att hindra ytterligare läckage.

Läs mer:
• Så banar Sverige vägen för en fortsatt gruvboom
Fler artiklar om svenska gruvprojekt

Källa: Fria TidningarVästerbottennytt och Miljöaktuellt

Mer att läsa