
Mastiff. Foto: mastino0100 via Flickr
I en fårhage ungefär mittemellan Örebro och Norrköping vaktas fåren av två enorma mastiffhundar. De väger tillsammans 160 kilo och beskrivs som en ”idealisk lösning” för den som har tamboskap i rovdjursmarker.
De stora hundarna lever med fåren och håller sig lugna så länge det inte är några rovdjur i närheten, men mastifferna jobbar aktivt med att hålla dem på avstånd med hjälp av urinmarkeringar och skall.
På nätterna, när många rovdjur är aktiva, låter hundarna höra sina skall betydligt oftare för att hålla vargarna undan. Hittills har det fungerat bra och de har motat bort vargar som varit på väg in i hagen vid minst ett tillfälle, enligt ägaren Mia Ajax Björk.
– Det här är ett förträffligt sätt att överbrygga snedställda diskussioner i den pågående rovdjursdebatten. Med den här typen av vakthund blir det ett naturligt samspel mellan natur och människa, säger hon.
Det finns även mastiff-hundar som används för att skydda får i Jönköping.
I länder som Spanien, Schweiz och Tibet är mastiffhundar vanliga för att vakta boskap, men i Sverige finns hittills bara nio individer.
Att använda sig av boskapsvaktande hundar i Sverige har granskats av Viltskadecenter och de skriver så här i en broschyr:
– Det råder inga tvivel om att den här traditionella metoden fungerar, men den kräver att förutsättningarna är goda. Förutom medfödda anlag att vakta krävs rätt uppfostran och träning. Även en rad andra faktorer kommer att påverka i vilken utsträckning metoden fungerar i olika djurbesättningar eller samhällen, till exempel rovdjurstryck, antal tamdjur som ska skyddas, terrängen som djuren betar i, grannar och samhällets inställning till hundhållning. Många hundar, men inte alla, blir duktiga boskapsvaktande hundar. Ungefär 60 % av hundar som sätts in i systemet kommer att fungera i sin roll som arbetande hund.
Källa: Norrköpings Tidningar och Viltskadecenter

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Roligt att se att dom får göra de dom ska oj va dom måste trivas dom underbara tm glädjer mig å höra .åsa
Hej! Mycket bra lösning, men alla kanske inte har råd att skaffa denna hund, tippar att den går på ca:15000:- + mat m.m.kan man få bidrag istället för stängsling?
Mvh
CLB
En nio år gammal nyhet! Vore intressant med en uppföljning.
Interessant! Må dyrene være innhegnet i flokk? Vil disse hundene angripe fremmede mennesker om de er løse?
Nu har reportern nog ingen aning om vad han skriver. Hunden på bilden är en tibetansk mastiff, inte alltså en mastiff (=engelsk mastiff). Tibetanska mastiffer väger INTE 80 kg. Och vadå 9 individer? Tibetanska mastiffer har funnits betydligt fler redan då detta är skrivet. Antagligen handlar det här om någon annan ras, t.ex. pyrenéisk eller spansk mastiff.
Gammal tråd men jag bara måste . Jag har haft 4 Engelska mastiffer . Två hanar som båda vägde in hos veterinären vilket jag har papper på från densamma veterinären 122,5 respektive 120 kg
Tikarna har vägt ungefär 85 kg. Var hos veterinären under julen såklart 2018 pga hund slagsmål. Och har även det dokumenterat . Jag glömmer aldrig när jag vägde in Gordon 122+ ,hela väntrummet vände sig om och undrade vad det var för ett monster .
Jag bor uppe i norra Portugal och här finns mycket varg. Här finns en boskapsvaktare ursprungligen från trakten, Cao Sierra da Estrela. En stor modig hund men med ett fantastiskt temperament och vänlighet mot människor.Den skall finnas också i Sverige.
vilken fin hund
Ok…
Jag är en av dom som gläds åt det här med vajtande hundar för att mota varg och har sett TV program längre tillbaka som visade en typ av ”varghund” i alperna(Schweiz?).
Dom hundarna levde två tillsammans ihop med fåren och hade en slags hundkoja som dom kunde ligga i vid behov. Ägaren såg till hundar o får några ggr/vecka. Hundarna hade ingen direktkontakt med andra än ägaren -och det sades tydligt i programmet att människor INTE skulle försöka närma sig hundarna. Det var arbetande hundar som skulle lämnas ifred. Och dom var inte vänligt sinnade.
Vad jag minns var dom av typ Pyrenéer och hade tjocka halsband med taggar utåt.
Mycket päls runt hals och bogar.
Det finns som nån skriver här; säkert fler raser för olika klimat och delar av världen men nu skulle jag vilja veta om någon här kan beskriva vad som egentligen är sant om dom här hundarna i Sverige??
Finns dom?
Vad är det för hundar?
Är det ”tamhundar” som är socialiserade?
Hur har det utfallit med hundarna vs varg?
//Anne
En av hundraserna som traditionellt används är…
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Maremmano_abruzzese