Gå till innehållet

Stockholm får ett nytt fågeltorn

Säbysjöns fågeltorn innan det brann ned i juli 2012. Foto: Olle Bernard

Säbysjöns fågeltorn innan det brann ned i juli 2012. Foto: Olle Bernard

På järvafältet i norra Stockholm stod det sedan 1978 ett fågeltorn. Här hade fågelskådare fin utsikt över Säbysjöns fågelliv och det var bara ett stenkast från tornet som det dök upp en sensationell gulbrynad sparv vintern 2009. Den stannade vid en fågelmatning i nästan två månaders tid och lockade tusentals skådare från hela Europa.

2010 byggdes fågeltornet vid Säbysjön om och enligt Olle Bernard, vice ordförande i Järvafältets Ornitologiska Klubb (JOK) var det nya tornet mycket bra utformat. I maj samma år invigdes det och gladde fågelskådare under drygt två års tid.

I slutet av juli 2012 brann hela tornet ner till grunden. Någon skyldig för branden hittades aldrig och sedan dess har JOK försökt få till stånd ett nytt fågeltorn.

Måndagen den 4 november kom så beskedet från Järfälla kommun. I budgeten för 2014 avsätts pengar för att det ska kunna byggas ett nytt fågeltorn vid Säbysjön.
– Den här gången med bärande delar och trappor av stål, för att därmed minska brandrisken. JOK:s förhoppning är att det nya fågeltornet skall vara klart ungefär då sjöfåglarna anländer till Säbysjön våren 2014, säger Olle Bernard.

Mer information om Järvafältet hittas på JOK:s hemsida.

Mer att läsa