
Markägaren polisanmäldes sedan hen kalavverkat sin skog i Minnesberg i Trelleborg. Den lilla skogen var väldokumenterad för sina höga naturvärden och boplats åt sju fridlysta fladdermusarter. Åklagaren la dock ner förundersökningen i brist på bevis.
Det var i augusti som skogsområdet avverkades, vilket uppmärksammades av Trelleborgs Allehanda. Ungefär en halv hektar med 150-åriga ekar och bokar med håligheter, lämpliga som boplatser åt fladdermöss sågades ned. Detta trots att det fanns fridlysta fladdermöss i området (bland annat den rödlistade barbastellen) och trots att Skogsstyrelsen rekommenderade att det skulle bildas ett kommunalt naturreservat i området.
Men planerna på ett naturreservat ställdes in när politikerna i kommunen inte ville köpa marken. Istället såldes den i början av 2020 till en ny markägare som ett halvår senare lät avverka skogsområdet. Det ansåg länsstyrelsen var ett brott mot artskyddsförordningen eftersom det 2019 hittades sju arter fladdermöss under en inventering i området.
I veckan lade åklagaren ner förundersökningen i brist på bevis. Åklagaren anser inte att det är klarlagt att fastighetsägaren ”känt till eller borde ha känt till förekomsten av fladdermöss på fastigheten innan skogsavverkningen”, skriver Trelleborgs Allehanda.
– Folk är väldigt ledsna. Bor man i Minnesberg så gör man det av en anledning, och den är inte att bo på ett kalhygge, säger kommunekolog Cathrine Ek till tidningen.
Källor: P4 Malmöhus och Trelleborgs Allehanda

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Otroligt tråkigt och upprörande att läsa att det kan gå till på det här sättet! Man blir så ledsen, man tappar tron på mänskligheten. Hur kan politikerna ställa in planerna på ett naturreservat i denna värdefulla skog med boplats till sju arter fladdermöss, bland annat den rödlistade barbastellen? Vad är det för systemfel som råder när dessa övertramp kan ske?
Hög tid att instifta en kontrollmyndighet med kunniga biologer som kan kontrollera att kommunerna gör rätt när det gäller den biologiska mångfalden.
Så fort man konstaterat att skogen hade höga naturvärden borde varningsskyltar ha satts upp på lämpliga ställen. Det ska inte finnas en chans att eventuella nya markägare kan missa vilken värdefull skog det är. Jag förstår att människor i Minnesberg är ledsna. Här hade man till och med stöd av Skogsstyrelsen och ändå gick det på tok… Länsstyrelsen verkar också tycka att det var ett stort misstag att hugga ner denna skog. Hoppas att Kommunen, Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen snabbt hittar ett sätt att stoppa dessa stora misstag i framtiden. Varje myndighet har ett ansvar att fatta beslut som ligger i linje med det påskrivna Parisavtalet. Varje skog som avverkas frigör koldioxid och spär på den redan pågående klimatkrisen.
Kanske man kan på något sätt hjälpa fladdermössen att överleva? Kan man sätta upp nya bon någonstans i närheten?